În conferinţa de presă de marţi, PDL-iştii au fost întrebaţi de jurnalişti care sunt instituţiile decocentrate din care se aşteaptă să zboare directorii puşi instalaţi pe vremea Guvernului Boc. "Din toate. Declaraţiile le-aţi văzut, până în august vor pleca toţi", a răspuns preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu.

Fostul prefect Gavrilă Ghilea a dus, la rândul său, discuţia în zona legalităţii, spunând că cei de la USL vor trebui să găsească temeiul legal pentru a face aceste schimbări, de vreme ce ordonanţa de politizare a instituţiilor, dată pe vremea Guvernului Boc, a fost declarată neconstituţională. "Vor trebui domnii (reprezentanţii USL - n.r.) să găsească temeiul legal prin care îi vor schimba pe aceşti directori. Eu am convingerea că nu vor face presiuni asupra lor, ca să-şi dea demisia, să renunţe la posturi, aşa cum nu s-a făcut pe vremea guvernării PDL", a zis Ghilea.

Declaraţia a stârnit reacţia jurnaliştilor, care i-au atras atenţia că lucrurile n-au fost aşa. "Ascultaţi-mă, am fost prefect. Dacă cineva vine şi vă spune că am făcut presiune asupra lui ca să plece dintr-o funcţie, termin cu politica mâine. Vă rog, o persoană! Una să-mi aduceţi", a spus Ghilea pe un ton însufleţit.

Fostul prefect a recunoscut, totuşi, că liderii PDL i-au cerut să schimbe oamenii de la şefia instituţiilor: "În perioada aia, sigur că de la partid mi se cerea să îi schimbăm. Am spus foarte clar: Guvernul să găsească temeiul legal prin care să îi schimbe. Aşa s-a făcut, iar dacă dumneavoastră aveţi alte informaţii, oricare, vă stau la dispoziţie, să vedem".

Ghilea şi-a mai nuanţat apoi poziţia, spunând că regula s-a aplicat "cel puţin în ce mă priveşte". "Dacă altcineva a făcut în altă parte nu mă priveşte, dar eu personal nu am făcut presiuni asupra nimănui. Atâta timp cât au fost pe funcţie am colaborat cu ei, unii au rămas în continuare şi am lucrat bine mersi cu ei şi n-am avut probleme, pentru că sunt buni profesionişti, şi cred că aşa ar trebui cântărit şi acum cu cei care sunt pe funcţii", a mai declarat fostul prefect.

Întrebat dacă are informaţii că în această perioadă USL face presiuni asupra unor directori PDL, Ghilea a declarat că "avem anumite semnale, da", refuzând însă să nominalizeze.