Senatorul PDL Gavrilă Ghilea a criticat, joi, declaraţiile ministrului Dan Şova, potrivit căruia tronsonul Autostrăzii Transilvania dintre Suplacu de Barcău şi Borş va fi realizat în 2014 prin concesionarea acestuia către investitori privaţi.

"Rezilierea contractului Bechtel dispusă de ministrul marilor proiecte ne-a costat daune de 37 milioane de euro plătite companiei americane şi alte 50 milioane de euro datorii. Conform propriilor declaraţii, ministrul Dan Şova a dispus rezilierea contractului invocând preţul prea mare al tronsonului din vestul ţării, care, dacă ar fi fost finalizat de Bechtel, ne-ar fi costat 250 de milioane de euro", a spus Gavrilă Ghilea.

Preşedintele PDL Bihor a citat unele declaraţii pe care Şova le-ar fi făcut la Antena 1 şi a spus că, în 2014, lucrările la acest tronson vor costa mult mai mult, adică 337 de milioane de euro.

"Ministrul Şova a anunţat că va concesiona unui antreprenor construcţia tronsonului Suplacu de Barcău - Borş, susţinând că în aşa fel lucrările nu se vor efectua pe banii statului. Lucrurile stau, însă, exact pe dos, pentru că tot din banii statului român se vor face plăţile de disponibilitate. Aceste plăţi reprezintă sume achitate de stat investitorului, condiţionate de disponibilitatea autostrăzii, de numărul de accidente, de întreţinerea pe timp de iarnă şi altele", a mai afirmat Ghilea.

Potrivit lui Ghilea "această plată de disponibilitate poate varia între 50 de milioane de euro şi 90 de milioane de euro pe an". "Dacă şantierul ţine patru ani, în fiecare an statul plăteşte constructorului această sumă. Asta pe lângă ceea ce va cheltui cu noul studiu de fezabilitate şi cu conservarea lucrărilor", a mai adăugat şeful PDL Bihor.

În aceste condiţii, Gavrilă Ghilea este de părere că rezilierea contractului cu Bechtel nu a fost o decizie bună. "Nu cred că era indicat să se desfacă acel contract. Bechtel trebuia să termine lucrările deoarece, după noile calcule, costurile vor fi mai mari decât 250 de milioane de euro, cât era prevăzut în contractul iniţial", a încheiat senatorul PDL.