"Preşedintele ANRM umblă cu cioara vopsită!". Aşa l-a acuzat senatorul PDL Gavrilă Ghilea pe şeful Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, într-o conferinţă de presă susţinută joi.

Ghilea a prezentat jurnaliştilor şi dovada acuzei sale: o adresă remisă de Duţu cabinetului premierului Victor Ponta în luna februarie a acestui an, document confidenţial în care Duţu practic recunoaşte că firmele care au concesionat perimetre petroliere în Vestul României, inclusiv EX-3 Băile Felix, vor să exploreze gazele neconvenţionale, adică gaze de şist.

Adresa şefului ANRM este o informare despre situaţia perimetrului EX-3 Băile Felix, pentru care Agenţia a încheiat un acord petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în 2010, dar care la vremea la care Duţu a semnat actul încă nu primise avizul Guvernului. După cum se ştie, acest acord a fost dat abia la jumătatea lunii noiembrie şi a născut nemulţumirea bihorenilor, care se tem că staţiunea va fi supusă metodei de fracturare hidraulică. În replică, ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi prefectul Claudiu Pop au garantat că acordul petrolier nu vizează explorarea gazelor neconvenţionale, adică de şist, ci exclusiv hidrocarburi convenţionale, fără însă să prezinte dovezi concrete în acest sens.

În documentul prezentat joi de Ghilea, Duţu spune însă că în perimetrul EX-3 Băile Felix va fi săpată "o sondă la adâncimea de 1.800 m (care prevede şi inventarierea gazelor neconvenţionale)", arătând totodată că pentru aceasta titularul acordului, adică firma East West Petroleum Corp., va trebui să obţină un certificat de urbanism şi o autorizaţie. "În acest mod, administraţiile publice locale şi judeţene vor fi informate în mod prealabil de intenţia titularului de a demara forajul sondei şi vor analiza potrivit competenţelor legale oportunitatea acordării avizelor şi aprobărilor necesare", se arată în document.

Mai mult, însă, Duţu specifică clar că toate acordurile petroliere încheiate de ANRM, deci inclusiv cele din Bihor, vizează şi gazele de şist. "În acest moment, acest acord EX-3 Băile Felix, ca şi acordurile EX-5 Adea, EX-7 Periam Curtici, EX-1 Voivozi şi EX-8 Biled se află în faza de obţinere a avizelor necesare promovării lor prin Hotărâre de Guvern, toate specificând dorinţa de a explora gazele neconvenţionale", a scris Duţu. Pe lângă cele pe care şeful ANRM le precizează, în Bihor mai sunt 2 perimetre concesionate, EX-2 Tria şi EX-4 Tulca, avizate de Guvern în decembrie 2012.

În final, preşedintele ANRM mai arată că instituţia pe care o conduce a obţinut fonduri europene pentru o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la gazul de şist, care se va desfăşura însă doar în zonele Bârlad şi Dobrogea, adică unde autorităţile au recunoscut de la bun început că se doreşte exploatarea gazelor de şist.

După ce a văzut adresa lui Duţu, senatorul Gavrilă Ghilea i-a cerut, în plen, să precizeze "când a spus adevărul şi când a omis să o facă în privinţa explorării-dezvoltării-exploatării gazelor de şist în perimetrul Băile Felix: în informarea adresată în luna februarie primului ministru sau în mesajele transmise ulterior Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bihor cu privire la dezinteresul investitorilor pentru aceste resurse?". Indiferent de răspuns, pedelistul este convins că preşedintele ANRM trebuie să-şi dea demisia.

Citeşte mai multe despre perimetrele petroliere concesionate în Bihor în articolul "Judeţ de sonde"