Într-o declaraţie politică susţinută joi în Plenul Senatului, Gavrilă Ghilea a criticat autorităţile locale din Bihor, susţinând că acestea au primit "sarcină de partid" să liniştească oamenii că în perimetrul Băile Felix nu vor fi exploatate gaze de şist, respectiv că acordul petrolier parafat de Guvern în favoarea companiei East West Petroleum Corporation nu presupune explorarea, dezvoltarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale.

"Am sperat că Guvernul USL va ţine cont de opoziţia şi interesele comunităţii locale, susţinute decent şi democratic până acum, însă recenta aprobare a Acordului petrolier încheiat de ANRM cu compania canadiană East West Petroleum Corporation ne-a demonstrat contrariul. Mai mult, autorităţile locale din Bihor au primit "sarcină de partid" să asigure populaţia că acest acord petrolier nu se referă în vreun fel la explorarea, dezvoltarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale", a afirmat senatorul Gavrilă Ghilea în plenul Camerei superioare a Parlamentului.

Potrivit PDL-istului, însă, "acest demers este inutil atâta vreme cât chiar în anexa cadru a oricărui acord petrolier de concesiune, la Articolul I/Definiţii, ANRM precizează că sintagma "Gaze naturale" înseamnă de fapt "gazele libere din zăcămintele de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei (...) precum şi gazele neconvenţionale. Deci chiar gazele de şist!".

"Iată de ce ANRM nu încheie acorduri explicite pentru explorarea şi exploatarea "gazelor de şist", ci doar acorduri petroliere de concesiune pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea inclusiv a gazelor de şist!", a mai spus Ghilea în declaraţia sa.

Preşedintele PDL Bihor a amintit calităţile izvoarelor termominerale din Băile Felix şi a vorbit despre cei "peste două milioane de turişti care trec anual pragul acestor adevărate uzine de sănătate". "Acestea sunt motivele pentru care concesionarea de către ANRM a unui perimetru de peste 1.000 de kilometri pătraţi pentru desfăşurarea unor operaţiuni de explorare - dezvoltare - exploatare a ţiţeiului şi gazelor naturale, inclusiv a gazelor de şist, având ca epicentru Băile Felix, este iraţională, abuzivă şi, prin urmare, nu poate fi acceptată", a mai spus Gavrilă Ghilea.