Liderul PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în judeţ nu există cazuri de edili ai formaţiunii democrat-liberale care să se fi înscris în Fundaţia Mişcarea Populară.

"Majoritatea primarilor noştri au câştigat nu una, nu două, ci trei-patru bătălii electorale sub steagul PDL şi sunt convins că toţi cei aflaţi astăzi în funcţie au şanse reale să-şi recâştige mandatele în 2016 sub aceeaşi culoare politică. Prin urmare, nu cred că se pune problema ca primarii PDL Bihor să se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară, şi nu neapărat de teama pierderii mandatului, ci din motive care ţin de caracterul lor ca oameni, dar şi de identitatea lor politică", a spus Gavrilă Ghilea.

Acesta a precizat că, dacă doreau să se înscrie în vreo fundaţie, primarii partidului o puteau face şi până acum, în cadrul Institutului de Studii Populare, patronat de PDL.

"Desigur, nu exclud că pot exista unii colegi frustraţi, nemulţumiţi, neînţeleşi, care să aştepte un moment propice pentru a trece strada la PMP, dar dacă asemenea persoane există le recomand să nu mai aştepte europarlamentarele şi să facă acum pasul decisiv al carierei lor politice. Spun acest lucru pentru că peste câteva săptămâni vom tura motoarele pentru a intra în campania electorală pentru Parlamentul European", a spus senatorul.

Ghilea a adăugat că edilii PDL care s-au înscris în FMP ar trebui să-şi dea demisia: "Dacă ar fi să mă întrebaţi pe mine, cred că primarii PDL care acceptă să se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară, pentru a susţine din umbră PMP, ar trebui să-şi dea demisia din funcţiile în care au fost aleşi susţinuţi de PDL şi să încerce apoi să-şi recâştige mandatul sub sigla altui partid". Întrebat, concret, despre cazul edilului din Cluj, Emil Boc, liderul PDL Bihor a declarat că "nu este o bucurie deosebită" că acesta s-a înscris în Fundaţie şi că acest lucru nu-i va ajuta imaginea publică.

La conferinţa de presă, liderul PDL Bihor l-a avut ca invitat pe secretarul executiv al Biroului Permanent Naţional al formaţiunii, juristul Radu Carp - aflat în vizită la Oradea - care a vorbit despre procesul de revizuire a Constituţiei, opinând că USL nu va reuşi să finalizeze etapele necesare organizării unui referendum pe această temă concomitent cu alegerile europarlamentare.

Cât despre Fundaţia Mişcarea Populară, Carp a declarat că aceasta îşi încalcă obiectivele şi a devenit un factor politic. "Acest partid a fost făcut de sus în jos, nu invers. Cei care au format Fundaţia au crezut că la ea vor adera foarte mulţi oameni. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, au transformat-o într-un partid, unde, contrar celor susţinute iniţial, se alătură oameni politici de la alte partide", a spus reprezentantul BPN al PDL.

În altă ordine de idei, tot joi senatorul Ghilea a anunţat că la începutul lunii februarie, în prima şedinţă a Senatului, i-a cerut explicaţii ministrului Ramona Mănescu în legătură cu decizia din decembrie 2013 a Sucursalei de Transport Feroviar de Călători Cluj de a reduce garniturile trenurilor care merg, respectiv vin de la Bratca la Oradea, la un singur automotor, cu o capacitate de 110 persoane, deşi numărul călătorilor este aproape dublu.