Într-o conferinţă de presă organizată joi, la sediul partidului din Parcul Traian, preşedintele interimar al PDL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea, s-a arătat împotriva exploatării gazelor de şist în judeţul Bihor.

Ghilea a spus şi că a adresat, pe această temă, o interpelare premierului Victor Ponta şi preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, şi a precizat că se va alătura oricărei iniţiative de blocare a explorării şi exploatării gazelor de şist.

"Am pregătit o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii Petrolului, prin care să nu se permită autorizarea unor explorări de gaze şi - de altfel interzicerea oricăror operaţiuni petroliere - în zonele turistice de interes naţional şi internaţional", a spus Ghilea.

Demersul vine după ce Guvernul USL a aprobat - pe tăcute - două acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist în satele bihorene Tria (comuna Derna) şi Tulca către companiile East West Petroleum Corp şi Clara Petroleum. În prezent, există discuţii şi în ce priveşte aprobarea unui astfel de acord pentru Băile Felix.

"Deşi nu a fost adoptată încă o Hotărâre de Guvern de aprobare a acordului petrolier de concesiune şi pentru perimetrul Băile Felix - şi sper ca acest act normativ nici să nu se mai aprobe -, există deja redactată o notă de fundamentare identică celorlalte două (Tria şi Tulca - n.r.)", a spus senatorul. "În ce mă priveşte, mă alătur cetăţenilor din Băile Felix şi ne vom opune la această autorizare a explorării, pentru că este o tâmpenie. Chiar şi simplul fapt că discutăm despre explorarea gazelor de şist afectează imaginea staţiunii Băile Felix".

Întrebat de BIHOREANUL cum va rezolva situaţia celorlalte două localităţi bihorene în care s-a dat liber la explorare, parlamentarul a răspuns că încă nu a identificat soluţiile legale pentru a le opri. "Va trebui să vedem cum stau lucrurile. Cert este că ar trebui consultată populaţia".