Preşedintele interimar al PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, a făcut referiri şi la regionalizare, în conferinţa de presă de joi, aducând în discuţie noua formulă propusă de PSD, cu 10 regiuni.

"Procesul, reîncălzit zilele trecute de USL, într-o nouă formulă de 10 regiuni, în care atât Braşovul, cât şi Sibiul, Focşaniul sau Constanţa vor fi capitale de regiune, nu serveşte decât intereselor baronilor locali. USL doreşte reorganizarea României fără o minimă consultare a populaţiei, fără să să aibă în vedere criteriile funcţionale ale procesului, ci doar interesele liderilor politici locali", a afirmat senatorul.

Subliniind că partidul pe care îl reprezintă consideră că regionalizarea este necesară, acesta a insistat că procesul ar fi trebuit să fie aplecat spre cetăţean, nu spre interesele politicienilor.

"Aştept de la liderii USL din Bihor să demonstreze, aşa cum au procedat primarul Sibiului sau preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, că se pot face auziţi la vârful partidelor lor, pentru a reuşi să impună Oradea ca centru de regiune diferit faţă de actuala regiune de Nord Vest. Constat cu tristeţe că Oradea şi Bihorul au ajuns să se mulţumească doar cu firmiturile căzute sub masa regionalizării", a zis Ghilea.

Liderul PDL a insistat, arătând că promisiunile USL-iştilor "au îngheţat la stadiu de proiect". În tot acest timp însă, instituţii precum Direcţia de Finanţe sau Serviciul Judeţean de Ambulanţă au început "să treacă munţii spre centrul viitoarei regiuni care va îngloba şi Bihorul".

"Exemplele vor continua. Majoritatea instituţiilor deconcentrate cu atribuţii de control vor migra spre centrul de regiune, în timp ce celelalte vor intra în subordinea Consiliului Judeţean".