În cadrul unei conferinţe de presă organizate joi la sediul PDL Bihor, parlamentarii mandataţi sub culorile ARD, Gavrilă Ghilea şi Liviu Laza Matiuţă, au făcut o scurtă analiză a alegerilor din 9 decembrie.

ARD, o greşeală

"Am spus-o şi înainte de alegeri, iar rezultatele din urma scrutinului din 9 decembrie au confirmat-o: schimbarea siglei PDL cu ARD a fost o gravă greşeală. Au fost foarte mulţi bihoreni care voiau să voteze cu PDL, însă nu pricepeau că tot noi suntem, dar cu altă siglă. În Bihor, participarea la alegeri sub culorile alianţei ARD a însemnat pentru PDL o pierdere cu cel puţin două procente", a declarat viitorul senator Gavrilă Ghilea, totodată preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a democrat liberalilor.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de vineri comitetul naţional director al ARD va face o analiză a scrutinului, în urma căreia va concluziona dacă este oportun ca unii şefi de filiale să-şi prezinte demisia din cauza rezultatelor foarte slabe obţinute în anumite zone ale ţării. "Dacă se va considera necesar, îmi voi da demisia. Eu nu ţin cu dinţii de această funcţie", a mai spus Ghilea.

Deşi în judeţ alianţa croită în jurul PDL a scos rezultate slabe, înregistrând un procent de doar 12,37% la Camera Deputaţilor (cu 25.500 de voturi) şi 13,83% la Senat (28.603 de voturi), Ghilea spune că "Bihorul stă bine comparativ cu alte judeţe ale ţării". În privinţa viitorului, PDL-istul se declară optimist, acreditând ideea că o posibilă rupere a alianţei de la guvernare va readuce ARD "în cărţi". "Nu cred că îmi voi termina mandatul în opoziţie!", a spus Ghilea.

Drumurile şi pădurea

Silvicultorul ajuns parlamentar în Colegiul 4, Liviu Laza Matiuţă, a spus că îşi începe mandatul de deputat cu intenţia de a pune în practică promisiunile electorale, respectiv "modernizarea rapidă a DN 76 Oradea - Deva, care este o catastrofă şi o adevărată problemă pentru locuitorii din zonă", dar şi modernizarea DN 75 Lunca - Turda. Matiuţă zice că se va zbate în Parlament şi pentru rezolvarea a două probleme majore pentru locuitorii din Ştei, respectiv extinderea reţelei gaz şi alimentarea cu apă din Valea Galbenei.

Un subiect sensibil adus în atenţia opiniei publice este modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte Parcul Natural Munţii Apuseni, pe care Matiuţă vrea să o amendeze. "Mulţi dintre localnici sunt proprietari de terenuri în parc, iar forma actuală a legii nu le permite niciun fel de intervenţii. Nu au voie să construiască ori să exploateze masă lemnoasă. Legea ar trebui modificată astfel încât oamenii să fie despăgubiţi sub o anumită formă, ori să li se permită administrarea propriei proprietăţi", crede Matiuţă.

Cei doi parlamentari ARD au spus că intenţionează să îşi deschidă opt cabinete în Bihor. Ghilea în Salonta, Sânmartin, Tinca şi Ceica, iar Matiuţă în Beiuş, Ştei, Vaşcău şi Nucet.