Biroul de presă al Prefecturii Bihor a prezentat, luni, un punct de vedere referitor la acuzaţiile aduse de către PNL Bihor prefectului Gavrilă Ghilea, cerând demisia de onoare a acestuia, după ce Ghilea a prezentat Tribunalului Bihor o listă gata întocmită, în care 190 de persoane erau deja repartizate la secţiile de votare fără tragere la sorţi, "în pofida faptului că această procedură este prevăzută expres de lege".

PNL susţinea că reprezentantul Guvernului în teritoriu a încălcat legea din dorinţa de a pune ca preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare activişti de partid şi a şi depus la Biroul Electoral Judeţean o contestaţie, cerând ca repartizarea acestora să fie prin tragere la sorţi, cerere rezolvată favorabil. "Instituţia Prefectului nu comentează modul cum această contestaţie a fost soluţionată, dar ţine să protesteze energic pentru faptul că prefectul de Bihor este catalogat drept hoţ şi potenţial factor de fraudare a alegerilor de duminică, 22 noiembrie. Astfel de aprecieri sunt cu totul aberante, folosindu-se un arsenal propagandistic specific unei campanii electorale şi având drept scop manipularea populaţiei", se arată în comunicat.

Referitor la acuzaţiile potrivit cărora prefectul ar fi încălcat legea când a propus această listă, reprezentanţii Prefecturii afirmă că "este vorba despre o minciună sfruntată" şi că "ori PNL nu cunoaşte legea, ori vrea cu bună ştiinţă să inducă în eroare".

Biroul de presă al instituţiei mai argumentează că potrivit articolului 712 din legea 370/2004 actualizată privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României, birourile electorale sunt alcătuite din preşedinte, un locţiitor al acestuia, de regulă, jurist, precum şi din cel mult 7 reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi, iar birourile electorale ale secţiilor de votare nu pot funcţiona cu mai puţin de 5 membri. "În cazul în care numărul juriştilor este insuficient, listele vor fi completate, la propunerea prefectului, cu persoane cu o reputaţie bună în localitate, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 74 alin. 2 (n.r, care stipulează din cine sunt alcătuite birourile electorale, respectiv neapartenenţa politică a preşedinţilor şi locţiitorilor acestora)", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Prefecturii mai precizează că Ghilea a propus cele 190 de persoane care ar fi urmat să fie preşedinte sau locţiilor, pentru simplul motiv că au o bună reputaţie. "Dintre cele 190 de persoane, 139 au fost jurişti ( de drept preşedinţi ai secţiilor de votare, fără a fi traşi la sorţi), astfel încât prefectul a garantat pentru buna reputaţie doar în cazul a 51 de candidaţi, dintr-un total de 812 cereri depuse. Considerăm acuzaţiile proferate de către PNL Bihor ca fiind cu totul nefondate şi făcute din interese politicianiste. Vânează doar un beneficiu strict electoral", conchid reprezentanţii prefecturii.