Revenit în PDL după ce a fost eliberat din funcţie de Guvernul Ponta, fostul prefect Gavrilă Ghilea se concentrază pe campania electorală, luându-l în vizor, în prima întâlnire avută cu presa, de primarul Ilie Bolojan.

Idei respinse

„Constatăm că în ultima perioadă domnul primar în funcţie, Ilie Bolojan, are un mesaj care sună în felul următor: „Am făcut ceea ce trebuia, nu ceea ce dă bine". Ar fi foarte interesant şi corect de precizat cine a stabilit ceea ce trebuia făcut. M-aş referi în primul rând la podul Sovata, un proiect care aparţine fostei administraţii, înainte de a veni domnul primar la conducerea Primăriei, dar care nu s-a pus în operă pentru că s-a ţinut cont de opoziţia vehementă a riveranilor", a spus Ghilea, joi, într-o conferinţă de presă.

PDL-istul a atacat şi obiectivele pe următorul mandat al primarului Ilie Bolojan, amintind că el a fost cel care, în calitate de prefect, a denunţat proiectul municipalităţii de reabilitare a faţadelor, din considerente obiective. „După părerea mea, la modul în care era făcut acel proiect de hotărâre, a fost un atentat la bugetul şi aşa precar al orădenilor. Prefectura a fost nevoită să intervină, iar Primăria a fost obligată să retragă aceste hotărâri", a spus Ghilea, precizând că reabilitarea faţadelor din zona centrală „trebuie făcută cu discernământ".

Fostul prefect mai enumerat şi hotărârea privind taxele pentru copiii de la creşe, respectiv taxa de ordine publică, pe care le-a atacat - iar municipalitatea le-a retras - pe motiv că la creşe părinţii trebuiau să plătească mesele şi pentru zilele în care micuţii absentau, iar în cazul unităţilor de administraţie publică deschise după ora 22 pentru că „erau cuprinse toate unităţile de alimentaţie publică, şi nu se făcea o precizare mai clară".

Ajutor de la Guvern

La fel cum au făcut toţi colegii săi de partid, de la începutul campaniei electorale, şi fostul prefect a arătat că fără intervenţiile fostului Guvern PDL în Oradea nu s-ar fi putut realiza obiective precum extinderea grădinii zoologice, lărgirea şi modernizarea şoselei de centură, amenarea malurilor Crişului, reabilitarea Cetăţii orădene sau  amenajarea de spaţii verzi. „În judeţul Bihor, în anii 2010, 2011 şi 2012, Guvernul a finanţat lucrări de canalizare, alimentare cu apă şi parcuri în valoare de 82 milioane de lei, din care în Oradea au fost 3.723.000 lei pentru parcuri", a mai spus Ghilea.

Fostul prefect a mai ţinut să arate că investiţiile în reabilitarea spitalelor Municipal şi Judeţean „au fost finanţate exclusiv din fondurile Guvernului României, prin intervenţiile susţinute ale miniştrilor Cseke Attila şi Ritli Ladislau", în vreme ce, atât timp cât liberalii au fost la guvernare, oraşul s-a ales doar cu promisiuni.

„Pe vremea Guvernului Tăriceanu, ministrul de atunci al Sănătăţii, domnul Eugen Nicolaescu, a fost în Bihor de mai multe ori şi mare lucru pentru spitalele din judeţ nu a făcut. Chiar dacă ne-a promis că va aloca bani pentru un spital judeţean regional de urgenţă", a amintit Ghilea.