Pentru a înmulţi spaţiile verzi din oraş, Primăria a pus la dispoziţia firmelor din oraş, încă din 2009, un acord de colaborare prin care societăţile semnatare se obligă să amenajeze şi să întreţină câte o zonă cu vegetaţie. La schimb, pot să-şi facă reclamă gratuit.

Colaborarea a dus la rezultatul scontat: toate sensurile giratorii mari au fost luate în îngrijire de către firmele private.

Cu reguli clare

Acordurile de colaborare între Primărie şi firmele din Oradea prevăd că părţile semnatare stabilesc împreună zona pe care o poate lua în îngrijire o societate, fie că e vorba de un spaţiu din faţa sediului respectivei firme, fie că e un sens giratoriu ori un scuar din alte zone ale oraşului.

Firmele se obligă să asigure salubrizarea acestor zone şi să extindă fondul vegetal existent prin însămânţare de gazon, udare, întreţinerea plantelor, plantarea de arbuşti ornamentali şi de flori perene. În final, zonele verzi trebuie să îndeplinească două funcţii: cea ecologică, pentru combaterea poluării chimice şi fonice, precum şi estetică, de înfrumuseţare a oraşului.

Reclamă "verde"

Parteneriatele se încheie pentru un an, dar pot fi prelungite dacă decurg conform regulilor. Aşa s-a ajuns în situaţia ca toate sensurile giratorii mari din oraş să fie, în prezent, în îngrijirea unor firme. Giraţia din capătul cartierului Nufărul se află în custodia Lotus Center, cea de la intersecţia străzilor Cazaban cu Densuşianu a IFN Romcom, iar cea de la complexul Era Shopping Park în custodia Omilos, firma care administrează şi centrul comercial. De asemenea, Obi îngrijeşte cele două sensuri giratorii din capătul Căii Aradului, iar firma care administrează halda de deşeuri a oraşului, Eco Bihor, pe cel din capătul străzii Ştefan cel Mare.

În schimbul amenajării şi întreţinerii acestor spaţii, firmele sunt scutite de la plata taxelor de ocupare a domeniului public şi de afişaj pentru patru panouri informative de dimensiunea 100x50 de centimetri. Aşa că, de pe urma acordurilor de colaborare, câştigă ambele părţi. Societăţile interesate să îngrijească spaţii verzi trebuie doar să înainteze o cerere Primăriei, disponibile fiind încă multe scuaruri. Şi nu le strică deloc un "părinte" adoptiv...