Aproximativ 350 de bihoreni din perimetrele care ar putea fi afectate de exploatările de gaze de şist prin metoda fracturării hidraulice au participat, duminică după amiazaă în Piaţa Unirii la un protest care s-a organizat în aceeaşi zi în peste 60 de localităţi din ţară şi din străinătate, cu motto-ul: "Glasul pământului: Ţara spune NU gazelor de şist".

Protestatari din localităţi precum Beiuş, Mădăras, Tulca, Sârbi, Batăr ori Salonta au fluturat steaguri tricolore şi au purtat pancarte cu mesaje precum: "Bihorul nu vrea fracturare hidraulică", "No fracking way!" ori "România în pericol".

În cadrul protestului, ecologistul Orlando Balaş a făcut un apel către Consiliul Local Oradea pentru adoptarea unei hotărâri privind interzicerea folosirii gazelor de șist la viitorul CET pe gaz, dat fiind faptul că aceste gaze nu pot fi folosite de consumatorii casnici, ci doar de consumatori industriali precum centralele termo-electrice.

După ce reprezentanţii organizatorilor, mai exact ai Academiei Civice Bihor, le-au vorbit celor prezenţi despre cum se pune în practică metoda fracturării hidraulice, respectiv despre efectele acesteia asupra mediului şi sănătăţii, participanţii au urmărit un recital cu cântece patriotice, dar şi pricesne specifice Postului Mare.

Cântecele au fost interpretate de Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Viorica Marc Bulzan, Ciprian Zopota şi Daniela Blidar, care, alături de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist "Crişana", au participat voluntar la eveniment.

În finalul recitalului, Orlando Balaş, unul dintre organizatori, le-a spus protestatarilor că este important să nu semneze niciun act care să permită prospecţiuni pe terenurile lor. De asemenea, acesta a amintit revendicările protestului: interzicerea prin lege a fracturării hidraulice, anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare pentru gazele de şist, respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional.

Cei circa 350 de protestatari, însoţiţi de jandarmi, s-au îndreptat apoi spre Prefectură strigând "Jos gazele de şist!", "Vrem ape curate!", "Turism, agricultură, nu fractură!", "Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist!" pentru a depune revendicările care ar urma să fie trimise Guvernului.