Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie a găzduit miercuri, ca în fiecare an, pe 25 octombrie, ceremonia militară dedicată Zilei Armatei.

În faţa unui public format în mare parte din şefii şi reprezentanţi ai unor instituţii publice, fostul comandant al Garnizoanei Oradea, colonelul în rezervă Grigore Bartoş, a spus că România are nevoie de o gardă naţională, iar primarului Ilie Bolojan i-a sugerat să înfiinţeze chiar o gardă civilă formată din cetăţeni.

"Oamenii politici trebuie să se gândească să întărească oastea ţării. Oastea ar putea fi întărită cu gărzi naţionale, avem militari ieşiţi la pensie înainte de vreme nu că aşa au vrut ei, ci pentru că au trebuit să se reducă efectivele militare. Primarii pot chiar să înfiinţeze o gardă civilă, din cetăţeni", a spus Grigore Bartoş. Acelaşi colonel în rezervă a rememorat şi evenimentele care au au făcut ca, la 25 octombrie 1944, Armata română să elibereze Transilvania de nord de sub ocupaţie horthystă.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, comandantul Garnizoanei Oradea, Costel Dobria, a dat citire mesajului ministrului Apărării, Mihai Fifor, care, printre altele, a spus că este onorat să deţină această funcţie.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea coroanelor la baza statuii, de către reprezentanţii instituţiilor publice din Bihor, şi cu defilarea militarilor în faţa celor câteva zeci de orădeni prezenţi, în mare parte militari în rezervă sau educatoare şi învăţătoare cu clase de copii. Apoi, micuţii au putut vizita standurile Armatei, unde au aflat ce tehnică au soldaţii de azi.