SMURD Bihor a împlinit 26 de ani de existenţă şi şi-a dedicat sărbătoarea orădenilor. Duminică, în Cetate, paramedicii şi colegii lor pompieri au făcut demonstraţii, şi-au prezentat tehnica şi dotările, răspunzând totodată întrebărilor curioşilor.

Aşa cum era de aşteptat, cel mai căutat atelier a fost cel în care specialiştii au arătat cum se acordă prim-ajutor. Pe manechine anume adese, paramedicii au exemplificat cum se verifică pulsul şi respiraţia şi cum se fac compresii toracice şi respiraţia gură la gură, pentru a resuscita o persoană. Ulterior lecţiei, doritorii au putut chiar să încerce şi ei manevrele, pe aceleaşi manechine.

În curtea Cetăţii au fost parcate şi câteva autospeciale SMURD şi ISU Crişana, pe care orădenii le-au putut inspecta, şi au fost de asemenea prezenţi angajaţii ISU Crişana responsabili de pregătirea populaţiei, care au oferit sfaturi pentru evitarea unor incendii sau alte situaţii periculoase.

În plus, un stand a avut şi Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor, care adesea participă alături de SMURD Bihor în salvarea de persoane. Aici, salvatorii montani au arătat ce fel de tehnică folosesc şi au explicat cum anume decurge o misiune de acest tip.

Liceenii, în competiţie

Activitatea principală a aniversării a fost concursul Go4Life, dedicat liceenilor din Oradea. Potrivit dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor, la concurs au răspuns toate cele 22 de licee orădene, cu un total de circa 225 de elevi.

Timp de o lună, în şcolile lor, elevii au participat la cursuri de prim-ajutor şi resuscitare, susţinute de medicii SMURD Bihor, iar duminică au avut trei probe în care au trebuit să demonstreze ce au învăţat. Împărţiţi pe echipe, ei au avut trei probe: prim-ajutor, îndemânare şi perspicacitate, iar pentru a le rezolva, au trebuit să parcurgă trasee anume gândite, prin oraş.

De îndată ce au primit indicaţiile, tinerii au zbughit-o pe străzi, dornici să câştige competiţia. “Le-am spus că nu este o probă contra-timp, tocmai pentru că nu ne dorim să se accidenteze în oraş”, a precizat dr. Borcea. La finalul zilei, echipele care au adunat cele mai mari punctaje la toate cele trei probe vor fi premiate de SMURD Bihor.

Cel mai mare câştig pentru toţi cei peste 200 de tineri este, însă, că, timp de o lună, au învăţat tehnici de salvare, aptitudine care ar putea să facă diferenţa între viaţă şi moarte pentru semenii lor.

SMURD în cifre

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor a fost creat în 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea -  echipajul de terapie intensivă mobilă.

De la începutul acestui an până în prezent, echipajele SMURD Bihor au desfăşurat  7.879 de misiuni, în medie 25 de intervenţii pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 7.724 de persoane.

În aceeaşi perioadă, SMURD Bihor a intervenit pentru salvarea victimelor implicate în 731 de accidente rutiere produse pe raza judeţului, la 86 dintre acestea impunându-se intervenţia echipajelor de descarcerare pentru evacuarea persoanelor rămase captive în autovehiculele avariate.