Fotbalul este unul dintre cele mai populare sporturi din lume. Se poate spune că, pentru unii, e chiar o religie...
Nu-i de mirare, deci, că unii pasionaţi au găsit modalităţi de a-l combina cu alte sporturi, făcând un "mix" mai antrenant şi distractiv. Aşa a apărut fotbal-golful sau footgolf, care la nivel internaţional se bucură de o popularitate tot mai mare. Primul club din România dedicat acestei noi ramuri sportive urmează să fie deschis de câţiva bihoreni.
Fotbal cu... găuri
În urmă cu circa cinci ani, proprietarul country club-ului Kings Land, Kiss Lajos, a deschis lângă Ineu un teren de golf, unul din cele şapte omologate în toată ţara. La scurt timp, pe terenul de aproape 7 hectare, irigat şi întreţinut zilnic, gazdele au amenajat şi găuri (sau cupe) pentru fotbal-golf, în speranţa că, în viitor, acest sport va prinde şi în România. Dar, până de curând, terenul a găzduit doar un singur meci demonstrativ.
Acum, însă, doi pasionaţi, în parteneriat cu proprietarul Kings Land, vor nu doar să folosească terenul, ci şi să promoveze noul sport, începând demersurile pentru înfiinţarea primului club sportiv de fotbal-golf din România. Este vorba de impresarul sportiv Cătălin Sărmăşan (foto), fost director sportiv al CF Liberty, şi de Stelian Farcău, preşedintele aceluiaşi centru de fotbal, fost jucător şi antrenor la FC Bihor.
Deşi este un sport relativ nou, apărut oficial în 2006 în mai multe ţări europene, fotbal-golful a prins în străinătate, unele ţări având deja federaţii de specialitate. De altfel, în urmă cu doi ani, în Ungaria s-a ţinut şi un prim Campionat Mondial, câştigat de ţara gazdă. "În România nu s-a practicat la modul organizat niciodată şi nici nu este, deocamdată, recunoscut ca sport. Mie mi-a plăcut tare ideea, căci fotbal-golful este accesibil atât profesioniştilor, adică fotbaliştilor, precum şi celor cărora le place fotbalul, dar nu pot să-l joace", spune Cătălin.
Lovituri cu schepsis
Noul sport preia multe din principiile golfului, însă le îmbină cu fotbalul, căci nu se foloseşte o crosă, ci piciorul, respectiv mingi mari. "Mingile sunt numărul 5, cele oficiale de fotbal, iar găurile, evident, sunt pe măsura lor. Ideea este ca mingea să ajungă în aceste găuri din cât mai puţine lovituri. Exact ca la golf", povesteşte Cătălin.
Terenul de la Ineu are şase găuri şi mai multe obstacole, cum ar fi gropi de nisip, un mini-lac, copaci şi denivelări de teren. "Trebuie să cunoşti anumite procedee de a lovi mingea astfel încât aceasta să se ducă în direcţia potrivită, la viteza potrivită. Trebuie să ştii lovituri de forţă, pentru distanţe mari, precum şi lovituri scurte, de precizie", explică iniţiatorul.
Iată de ce fotbal-golful li se potriveşte foarte bine foştilor fotbalişti profesionişti, care cunosc toate aceste trucuri. Totuşi, pentru a practica noul sport nu e nevoie de aptitudini fizice ieşite din comun. "E accesibil persoanelor de aproape toate vârstele, nu necesită un efort mare. Un meci durează între o oră şi 40 de minute şi două ore, timp în care te plimbi în natură şi socializezi", mai zice Cătălin.
Primul club
Iniţiatorii proiectului au început demersurile pentru înfiinţarea legală a Kings Land Fotbal-Golf Club. "Trebuie, în primul rând, ca Ministerul Sportului să recunoască acest sport şi în România, cu regulamentul aferent, iar pentru asta o comisie trebuie să asiste la trei meciuri demonstrative", explică impresarul.
Apoi, când vor fi cu actele în regulă, "părinţii" clubului de fotbal-golf vor să pună bazele unei federaţii naţionale, pe care să o afilieze federaţiei internaţionale de specialitate, să organizeze turnee naţionale şi internaţionale, dar şi concursuri cu premii mari pentru amatorii care vor reuşi - spre exemplu - să bage mingea dintr-o singură lovitură într-o cupă de pe teren.
Setarea "parului"
Golful cu piciorul se poate juca atât la individual cât şi în echipe, chiar şi în timp ce pe acelaşi teren se desfăşoară un meci de golf. "Fotbal-golful merge mult mai rapid şi nu ne prea intersectăm cu ceilalţi", asigură Cătălin. Tot el spune că deja a fost contactat de mulţi bihoreni, pasionaţi de fotbal, care şi-ar dori să-şi testeze abilităţile în noul sport şi - de ce nu - să devină membri activi ai clubului. "Ne vom axa atât pe amatori, cât şi pe profesionişti care să ne reprezinte în competiţii".
Joia trecută, Cătălin Sărmăşan şi Stelian Farcău i-au invitat pe terenul de fotbal-golf pe Alex Sorian, fotbalist la FC Bihor, şi pe fostul fotbalist Sorin Pop, care i-au ajutat să descopere aşa-zisul "par", adică numărul prestabilit de lovituri din care un jucător profesionist reuşeşte să ducă mingea în cupele de pe teren. Acestea vor ajuta apoi la stabilirea unui barem de punctaj, devenind astfel un etalon pentru novicii sportului. Pentru că, la fel ca-n golf, şi jucătorii de footgolf vor să devină tot mai buni...