Poliţiştii rutieri din Bihor au sancţionat 281 de şoferi, dintre care 238 pentru depăşirea limitelor legale de viteză, în cadrul unei ample acţiuni desfăşurate pe parcursul a două zile şi coordonate inclusiv dintr-un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne. Unul dintre cei sancţionaţi gonea cu 130 km/h pe centura Oradiei.

40 de poliţişti şi un elicopter

Acţiunea s-a desfăşurat în perioada 5-6 aprilie, când poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au acţionat cu efective sporite pe întreg tronsonul D.N. 1 – E 60 care traversează judeţul Bihor.

Au fost angrenaţi peste 40 de poliţişti din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere - Biroul Drumuri Naţionale şi Europene, de la Poliţia Municipiului Oradea - Biroul Rutier şi Biroul de Ordine Publică, de la Poliţia Staţiune Băile Felix, de la Poliţia Oraş Aleşd, Poliţia Municipiului Marghita, Secţia nr.1 de Poliţie Rurală Borod, Secţia nr.7 de Poliţie Rurală Tileagd şi de la Secţia nr.3 de Poliţie Rurală Biharia din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.

În cadrul acţiunilor desfăşurate în trafic pe D.N. 1 – E 60, pe tronsonul Borş – Piatra Craiului, poliţiştii rutieri bihoreni au beneficiat de sprijinul unei unităţi de aviaţie, respectiv al unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne.

Elicopterul şi echipajul Inspectoratului General de Aviaţie, însoţiţi de poliţişti rutieri bihoreni, s-au alăturat dispozitivului de poliţie rutieră angrenat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor pentru reducerea riscului rutier în perioada sărbătorilor pascale şi s-a ridicat de la sol pentru a asigura supravegherea aeriană a traficului şi pentru a coordona eficient efectivele de poliţie rutieră din teren.

Vitezomani "taxaţi"

În total au fost aplicate 281 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 81.340 lei.

De asemenea, poliţiştii au reţinut 11 permise de conducere, din care trei pentru depăşirea limitelor legale de viteză, şapte pentru depăşiri neregulamentare şi unul pentru conducere sub influenţa alcoolului. Au fost reţinute şi două certificate de înmatriculare.

Majoritatea sancţiunilor, 238, au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 18 participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru că nu aveau centură, patru pentru că n-au folosit luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, iar 21 pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.     

Cel mai mare vitezoman "capturat" de poliţişti a fost un bărbat de 34 de ani din judeţul Botoşani, care circula pe centura Oradiei (str. Ogorului) cu 130km/h, viteză înregistrată cu aparatul Trucam (pistol radar), în zona de limitare a vitezei de deplasare la 70km/h.

De asemenea, poliţiştii l-au sancţionat pe un bărbat de 46 de ani din Oradea care circula cu 110km/h în Uileacu de Criş, unde viteza maximă este de 50km/h.

Conducătorii auto care au depăşit limitele legale de viteză cu peste 50 km/h au fost sancţionaţi contravenţional cu 9 – 20 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    

Acţiunea "Învierea"

În noaptea de Înviere, poliţiştii de ordine publică şi poliţie rutieră din cadrul IPJ Bihor vor acţiona în toate localităţile în care se vor oficia slujbe religioase, pentru supravegherea, fluidizarea şi dirijarea circulaţiei pe principalele artere din localităţi, înainte, pe timpul slujbelor şi după terminarea acestora.

Patrule ale poliţiştilor rutieri vor fi prezente pe toată durata sărbătorii de Paşti pe drumurile naţionale, judeţene şi pe principalele artere din Oradea.

De asemenea, poliţiştii rutieri bihoreni vor fi prezenţi la orele de vârf pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.