Bucurie mare pentru fostul primar penal al comunei Sârbi, Nicolae Ghiuro, eliberat condiţionat în primăvara anului trecut după ce a executat cam două treimi din pedeapsa de 3 ani şi 4 luni încasată pentru că a decontat lucrări publice neexecutate de peste 500.000 lei.

Săptămâna trecută, fostul edil a scăpat definitiv de un proces similar, în care era acuzat că a plătit peste 100.000 lei unui afacerist din Oşorhei, Marius Batin, pentru reabilitări de drumuri şi decolmatări de şanţuri care, în realitate, nu s-au executat, astfel că poate dormi liniştit, că nu se mai întoarce la bulău.

De altfel, instanţa l-a achitat nu doar pe Ghiuro, ci şi pe beneficiarul generozităţii sale, pe motiv că pentru unele fapte nu erau suficiente probe, altele "nu există", iar fiindcă afacerea era veche de un deceniu, pentru altele răspunderea s-a prescris.

Culmea e că afaceristul plătise încă în timpul procesului paguba stabilită de procurori, recunoscând practic escrocheria. Instanţa a constatat în final că "a achitat în mod nedatorat suma de 108.000 lei cu titlu de contravaloare prejudiciu", dar i-a respins cererea de recuperare a banilor, ca "inadmisibilă". Ca-n jocurile din copilărie: ce se dă nu se mai cere...