În timp ce pieţele agroalimentare sunt ticsite de pretinşi producători, în realitate comercianţi care înşiră pe tarabe fructe şi legume de import, un orădean a lansat public o soluţie pentru concitadinii dornici să-şi cumpere alimente sănătoase şi produse tradiţionale.

Universitarul Orlando Balaş, cunoscut ecologist, a propus Primăriei să organizeze în Piaţa Unirii, în week-end-urile în care zona centrală nu găzduieşte alte evenimente, o piaţă bio volantă, adică un târg, provizoriu, al producătorilor veritabili.

Piaţa bunătăţilor

Orlando Balaş, ecologistInedita sugestie a fost lansată zilele trecute pe Facebook. "Fac o propunere, poate o aude cineva: măcar la sfârşit de săptămână, atunci când nu sunt alte activităţi acolo, în Piaţa Unirii din Oradea, locul cel mai accesibil din orice direcţie şi cu spaţiu suficient, să fie o piaţă bio volantă, civilizată, în care producătorii de fructe, legume şi alte alimente sănătoase, certificaţi şi verificaţi de către autorităţile de profil, să-şi poată vinde orădenilor produsele", a scris Orlando Balaş (foto) pe reţeaua de socializare.

În mod cert, comercianţii ar fi interesaţi. De pildă, proprietarul unei livezi, căruia nu i-ar fi rentabil să închirieze o masă într-o piaţă agroalimentară doar pentru scurta perioadă în care are fructe de vânzare, ar câştiga un ban cinstit, în loc să fie nevoit să arunce fructele ori să le dea, aproape pe gratis, revânzătorilor.

Ca la alţii

Ca să fie stimulaţi să îşi pună bunătăţile pe tarabe, comercianţii ar trebui să plătească taxe de participare mici sau ar putea fi chiar scutiţi de plată. "Ar fi atât în folosul orădenilor, cât şi al producătorilor bihoreni", spune Balaş. În plus, şi turiştii şi-ar lăsa banii la tarabe!

Ecologistul n-a pretins că inventează gaura din macaroană, arătând că astfel de târguri au loc în multe oraşe vest-europene. "În oraşe din Italia, Germania, Suedia, cam peste tot se organizează astfel de pieţe", zice Balaş.

Edilii Oradiei recunosc că ideea este bună. "Vom analiza propunerea făcută", zice viceprimarul Florin Birta. Aşa că orădenii chiar ar putea să aibă de unde cumpăra produse "curate" şi tradiţionale autentice, nu aduse de te miri unde...


Ce părere aveţi despre propunerea ca Piaţa Unirii să găzduiască, în week-end-uri, târguri cu alimente sănătoase şi produse tradiţionale?

Cine doreşte produse bio găseşte în toate pieţele din oraş. De ce să transformăm şi Piaţa Unirii în gunoaie? Piaţa Unirii este pentru evenimente deosebite.

Ghiţă Oprea

Ideea este binevenită, cu condiţia ca resturile după târg să fie adunate. Metoda asta se practică în mai toate oraşele din Marea Britanie, pentru economia locală.

Iuliu Dărăban

Sunt de acord, cu condiţia să vândă numai producătorii adevăraţi, nu şi impostorii care pretind că aduc produse proprii, dar de fapt sunt doar comercianţi.

Doru

Ţăranii, tot ţărani. Nu aveţi destule pieţe? Cum să murdăriţi centrul oraşului cu o piaţă mizerabilă? Nu sunt de acord!

Nicolae Dumitru

Susţin! Am văzut aşa ceva în Germania. O dată pe săptămână se poate pune la dispoziţia producătorilor locali o zonă în care să-şi poată oferi produsele.

Vera Tonţ

În toată Europa există astfel de pieţe, funcţionează câteva ore într-o anumită zi. Nu văd de ce ar fi mai nepotrivit decât Street Food.

Iuliana Păcurar