Într-o anumită grădină botanică din Marea Britanie, nicio plantă nu poate fi culeasă, mirosită sau măcar atinsă. „The Poison Garden”, adică „Grădina otrăvitoare”, este locul unde cresc cele mai toxice plante din lume, care pot omorî oameni fără probleme.

Recent, grădina din orașul Alnwick, unde s-au filmat și scene din filmul „Harry Potter”, a anunțat o nouă achiziție: Gympie-Gympie, sau urzica australiană, planta care provoacă dureri oribile pentru oricine o atinge.

Este considerată una dintre cele mai veninoase plante de pe lume. În Australia, i se mai spune „planta sinuciderii”, pentru că mulți care au atins-o au preferat să se sinucidă, numai să nu mai simtă durerea provocată de ea.

Specialiștii spun că cine atinge urzica australiană simte ca și cum i-ar turna acid pe piele și ar fi electrocutat în același timp. Și, de parcă n-ar fi destul, durerea rămâne câteva zile!

Colecția „Grădinii otrăvitoare” conține aproximativ o sută de plante toxice și narcotice, unele dintre ele ținute chiar în cuști sau dulapuri de sticlă, cum e cazul ricinului ori a lui Gympie-Gympie, pentru ca vizitatorii să nici nu poată să se apropie de ele.

Angajații grădinii poartă echipamente de protecție atunci când întrețin plantele, ca să rămână în siguranță.

Înființată în 2005, grădina poate fi vizitată numai după un instructaj privind măsurile de siguranță. Chiar și așa, se mai întâmplă ca unii dintre vizitatori să leșine, din pricina vaporilor toxici și, probabil, a emoțiilor.

În mod surprinzător, unele dintre plantele care cresc în grădină sunt destul de comune, se găsesc și în zone sălbatice din Marea Britanie și sunt chiar ușor de cultivat, chiar dacă sunt letale. Așa sunt, de exemplu, arbuștii din specia rododendron, frecvent întâlniți în zone publice sau grădini din jurul caselor, datorită culorilor frumoase pe care le au. Totuși, frunzele lor conțin o toxină care atacă sistemul nervos al unei persoane, dacă este consumată. 

În aceeași situație este arborele laburnum, sau salcâmul galben, considerat al doilea cel mai otrăvitor copac din Marea Britanie. Florile frumoase, galbene, determină mulți oameni să planteze astfel de copaci, dar ele conțin și o otravă numită citizină. O singură ramură căzută din acest copac luată în gură de un câine ar provoca moartea animalului aproape instant. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!