Zeci de copii, părinţi şi bunici au sărbătorit joi Ziua Pământului în una dintre cele mai frumoase zone ale oraşului, grădina Palatului Baroc, unde până spre seară sunt organizate tururi ghidate atât în limba română, cât şi în limba maghiară. Între altele, curioşii pot afla informaţii despre arbori, despre peste 20 de specii de păsări, dar şi despre importanţa protejării naturii.
Tainele Palatului
Încă de la primele ore ale dimineţii în parc au ajuns mai multe clase de elevi de la Liceul Teologic Romano-Catolic Szent Laszlo din Oradea. Copiii au fost întâmpinaţi de episcopul romano-catolic Böcskei László, dar şi de Jakabffy Csongor, liderul echipei de cercetaşi "94 I Rákóczi György", care conduce joi toate tururile ghidate în jurul Palatului.
"Având acest areal atât de frumos, care prinde viaţă, şi pentru că am constatat că atrage tot mai mulţi oameni, am vrut să abordăm nişte subiecte care sunt de actualitate acum, de Ziua Pământului. Este vorba despre cunoaşterea mediului în care trăim, descoperirea naturii, a frumuseţii care ne înconjoară, dar şi despre activităţi care vizează responsabilitatea pe care noi trebuie să ne-o asumăm pentru a proteja natura. Pentru a descoperi tainele naturii, nu trebuie să plecăm undeva departe, ci le putem găsi chiar în oraşul nostru. Aici avem peste 20 de specii de păsări şi arbori ocrotiţi", a spus episcopul în deschiderea evenimentelor de joi.
Primul tur s-a desfăşurat de la ora 10, în limba maghiară, urmat, de la 11, de un alt tur, în limba română. La ambele au participat elevi de la Liceul Teologic Romano-Catolic Szent Laszlo.
Picii din grădină
Cei mici au fost plimbaţi prin întreaga grădină, unde au învăţat de ce stejarul în vârstă de aproape 200 de ani a fost nevoit să fie susţinut de bare metalice sau de ce arborii de Tisa sunt otrăvitori şi au admirat un puiet de Sequoia (foto), plantat în urmă cu doar un an, respectiv un altul de Ginko Biloba, ale cărui fructe sunt comestibile.
Copiii au fost martori şi la "cearta" unor mierle, care stăteau la umbra unui stejar din curtea interioară a Palatului.
Toate tururile au avut ca punct final zona magnoliilor, liderul cercetaş subliniind că sunt mândria oraşului în această perioadă.
Deşi majoritatea micuţilor erau atenţi, o fetiţă din grupă a fost fermecată de o buburuză, pe care a păstrat-o în pumn până la finalul turului şi le-a arătat-o şi celorlalţi.
La final, fiecare elev a trebuit să completeze chestionare cu un set de 10 întrebări legate de ceea ce au văzut.
Soare, magnolii şi lalele
În grădina Palatului Baroc s-au adunat joi mai multe grupe de elevi, părinţi cu copii, dar şi bunici care au fost atraşi în special de frumuseţea magnoliilor şi de grădina biblică.
În zonă mai pot fi admirate în această perioadă şi lalele, cuiburi de lavandă, orz, un arbore de cafea, linte, măslini, grâu, in şi lemnul Maicii Domnului.
O atracţie specială a fost, pentru cei mici, faptul că au putut uda, cu stropitori special pregătite pentru ei, toate plantele din spaţiul verde.
"Dacă orădenii doresc să viziteze Palatul Baroc şi să se bucure de spectacolul primăverii zilele acestea, este cel mai prielnic moment. Florile magnoliilor se scutură, dar vor mai rezista una sau două săptămâni, iar lalelele vor mai trăi circa trei săptămâni", a explicat Timea Kleszken, grădinarul spaţiului verde.
Invitaţie la Palat
Pe lângă tururile ghidate care sunt organizate joi la fiecare oră fixă până la ora 19, orădenii mai pot participa la ateliere informative şi creative.
Între altele, la intrarea de pe strada Şirul Canonicilor, Eco Bihor a pregătit un atelier unde micuții şi cei mari, deopotrivă, pot învăţa de ce este important să colecteze selectiv sau pentru ce este folosită fiecare pubelă colorată de gunoi.
De asemenea, în faţa catedralei a fost amenajată, de către magazinul Ono Despachetărie, o zonă în care orădenii pot afla cum pot înlocui cele mai folosite obiecte din plastic (cum ar fi periuţele de dinţi, tacâmuri sau paiele de suc) cu obiecte din materiale prietenoase cu mediul înconjurător, precum lemnul sau sticla.
O altă atracţie este un colţ amenajat lângă amfiteatru, unde pot fi auzite cântecele unor păsări, precum mierle, piţigoi şi cucuvele, care trăiesc în acea parte a grădinii.
Anual, în 22 aprilie, la nivel mondial se celebrează Ziua Pământului. Aceasta a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson, ca fiind o zi de luptă împotriva poluării.