În inima Oradiei, un obiectiv turistic a prins viaţă pe timpul nopţii, transformându-se într-un tărâm de poveste ce poate fi vizitat în fiecare zi, după asfinţit, până în 18 octombrie. Marţi seară, primii vizitatori care au păşit în grădina Palatului Baroc, devenită Magic Garden, s-au întâlnit cu personaje fabuloase, precum un stejar imens care „vorbeşte”, dar şi cu actori costumați în compozitorul Michael Haydn, respectiv prinţesa Sisi.

Conduşi de muzică

Primul tur ghidat a început după ora 20.30 şi a fost dedicat jurnaliştilor locali, care au putut descoperi grădina magică.

La intrare, oaspeţii au fost rugaţi să se „înarmeze” cu câte un toiag magic, care i-a ajutat să se orienteze pe aleile întunecate.

"În această seară veţi vedea frumuseţi nemaipomenite, iar eu vă voi povesti lucruri uimitoare din cotloanele istoriei", le-a spus vizitatorilor Orologiul, primul personaj întâlnit în Magic Garden.

Acesta i-a condus apoi pe vizitatori în zona unui stejar secular, unde i-a aşteptat compozitorul Michael Haydn, pentru a le interpreta lucrarea sa "Requiem in do minor".

"Cântecul din această seară a fost compus din dragoste pentru fiica sa, fiică pe care o va întâlni în Etern (n.r. pentru că a murit la naştere)", a explicat Orologiul.

Printre personaje s-a numărat şi prinţesa Sisi, care poate fi descoperită în continuare într-o sală a oglinzilor și care s-a dovedit preferata celor mici. "Mami, e cu adevărat magică", a spus un copil din turul al doilea.

Cu ajutorul unui alt ghid fantastic, vizitatorii au ajuns apoi într-o altă zonă a grădinii, unde s-au întâlnit cu Regele Ladislau, călare.

De asemenea, ei au putut vedea "Inima pădurii" și câteva ciupeci uriaşe şi au avut ocazia să-l asculte pe Pacu, un stejar care a „învăţat” să vorbească cu ajutorul unor efecte speciale.

"Deschideţi ochii inimii şi zăriţi frumosul şi de acum încolo în tot şi în toate! Pentru că El este în tot şi în toate dacă ştim să Îl vedem. Gata, vorba lungă, sărăcia pomului. Ăăă, a omului! Povestea Magic Garden continuă, voi daţi de veste, iar eu abia aştept să mă întâlnesc din nou cu voi şi cu alţi călători asemenea vouă. Rămas bun! Acum mă voi odihni şi eu. Cred că o să dorm buştean", a spus cu tâlc, la final, stejarul „vorbitor”.

Tururi în fiecare zi

Tururile în Magic Garden continuă în Oradea tip de aproape o lună. Acestea vor începe în fiecare seară la ora 20.30 şi vor dura circa 30 de minute, ultimul fiind programat la ora 23.30.

Cei care doresc să participe la tururile ghidate trebuie să se înregistreze în prealabil pe site-ul Magic Garden sau îşi pot cumpăra bilete la o casierie aflată în apropiere de intrarea în Palatul Baroc.

Preţul unui tur în grădină este de 30 lei pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii.

Magic Garden este un proiect realizat cu circa 200.000 euro (965.505 lei), bani obţinuţi prin proiectul "RO-cultura", finanţat prin Granturile SEE acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia în spaţiul economic european.

Evenimentul este o premieră în România şi a fost iniţiat de Asociaţia Why Not Us, organizaţie cu un bogat palmares de evenimente desfăşurate în special în Cluj-Napoca. Parteneri ai Magic Garden sunt Episcopia Romano-Catolică a Oradiei şi Visit Oradea.

Vezi mai jos care a fost atmosfera marți seară! Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!