Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat marţi că Grădina Zoologică din Oradea va fi relocată în pădurea din Băile Felix, în zona dinspre satul Cordău. Întinsă acum pe 7 hectare, Zoo va face loc astfel unei zone verzi care va face parte din hub-ul sportiv pe care Primăria Oradea îl are în plan şi care include un nou stadion de fotbal cu 16.000 de locuri. 

"În urma unui parteneriat între Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Sânmartin şi Romsilva, Grădina Zoologică din Oradea va fi mutată în pădurea Băile Felix, în zona dinspre satul Cordău. Atunci când vom rezolva şi această problmă cu mutarea Zoo, toată zona respectivă va fi eliberată pentru a construi un hub sportiv, plus un parc", a spus Florin Birta, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. 

Mutarea Zoo din Oradea a mai fost discutată în trecut, însă acum, potrivit lui Birta, s-a ajuns la o soluţie. 

Conform preşedintelui CJ, Ilie Bolojan, în acest fel Grădina Zoologică va fi întinsă pe o suprafaţă de "2-3 ori mai mare" decât în prezent. Acum, Zoo din Oradea are 7 hectare, în pădurea din Băile Felix îi vor fi alocate 15-20 de hectare. "Mutarea nu se va face peste noapte. Într-o primă etapă trebuie ca Primăria Oradea să preia terenul care astăzi este în fondul forestier la Romsilva. Apoi, va trebui proiectat noul amplasament al Zoo, pe 15-20 de hectare, va fi o pădure cu o grădină zoologică, cum este, spre exemplu, cea de la Nyíregyháza (Ungaria)", a spus Ilie Bolojan. 

Acesta i-a mulţumit primarului comunei Sânmartin, Cristian Laza, pentru că a fost de acord cu această relocare. "Am discutat cu domnul primar Laza, şi-a exprimat acordul cu condiţia ca amplasamentul Zoo să fie decis de comun acord, să nu fie chiar la limita zonei locuite sau a staţiunii, ceea ce este normal", a precizat preşedintele CJ. 

Potrivit lui Bolojan şi Birta, procesul de mutare a Zoo se va face în paralel cu avansarea lucrărilor pentru viitorul complex sportiv al Oradiei, care va cuprinde, în zona dintre LPS şi Peţa, un stadion modern cu peste 16.000 de locuri, un hotel, locuri de parcare, terenuri sportive în aer liber şi un parc.