La începutul anului, mulţi orădeni s-au întristat aflând că Marius florarul, aşa cum îl ştiau pe proprietarul buticului din Parcul Libertăţii, părăseşte Oradea. Întrebarea de pe buzele multora a fost: cine va îngriji frumoasa grădină amenajată de el?

Până ca autorităţile să găsească o soluţie, orădeanul Nyiri Attila a luat singur măsuri. Fără să i-o ceară nimeni, a plivit buruieni, a udat flori şi a adunat gunoaiele rămase în urma hoţilor de plante. "Este cel mai frumos loc din oraş şi merită efortul", spune el.

Prieten şi confident

Fost consultant în proiecte finanţate cu fonduri europene, reconvertit în fotograf, Nyiri Attila a ştiut printre primii că Marius Sabău, florarul care a transformat Parcul Libertăţii într-un obiectiv turistic, are de gând să lase urbea în urmă. "Suntem prieteni de mulţi ani. Ştiam că avea o durere sufletească pe care nu o mai putea vindeca", spune Attila.

Florarul a fost dezamăgit pentru că, după ce a plantat mii de flori în parc, pe munca şi cheltuiala lui, la reînnoirea contractului de concesiune pentru cei 9 metri pătraţi ai florăriei, Primăria a inclus îngrijirea celor 400 mp de grădină ca obligaţie. În plus, l-a somat să schimbe buticul care l-a făcut faimos cu unul "agreat" de regulamentele municipalităţii.

"N-a fost corect să fie obligat să întreţină ceea ce el a făcut voluntar şi apoi să investească aproape 20.000 de euro într-un chioşc nou. Buticul lui tot după regulamentele Primăriei a fost făcut, dar între timp s-au schimbat regulile", zice Attila, convins că micuţul chioşc din lemn, cu forme rotunjite, se potrivea mult mai bine cu arhitectura Art Nouveau a Oradiei.

Grădinar cu "vechime"

La începutul lunii martie, când Marius s-a mutat în Budapesta, Attila s-a gândit să preia afacerea, cu tot cu obligaţia de a îngriji grădina. "Ştiam ce înseamnă îngrijirea ei, l-am ajutat pe Marius de câte ori am putut. Ca locuitor al oraşului, am apreciat iniţiativa lui", spune bărbatul.

Aşa a învăţat că florile trebuie lăsate să îşi deschidă petalele la maximum, pentru că doar aşa îşi dezvoltă rădăcinile, dar şi cum se înmulţesc bulbii de crini. "Împreună am vopsit şi curcubeul pe Aleea Anna Marossy, ca simbol al speranţei şi al graţiei divine".

Pentru că Primăria n-a cedat cu pretenţia înlocuirii buticului, Attila a abandonat ideea de afacere. A plătit datoriile pe care le avea florăria şi a căutat o soluţie pentru a-i asigura buticului un rost. "L-am mutat într-o staţie de autobuz din Parhida, comuna Tămăşeu, şi vom planta flori în jur", promite el.  

"Aici ne încărcăm sufleteşte"

Chiar dacă n-are nicio obligaţie, Attila n-a putut să lase grădina din Libertăţii pradă nepăsării. Din martie, zilnic merge în parc să ude florile, să sape buruienile şi să adune petalele ofilite. "Ce era să fac? Mi-era milă să se distrugă totul", zice el.

Pe perioada stării de urgenţă provocate de pandemia de Covid-19, a mers mai rar, de teamă să nu fie amendat. "Virusul mi-a demonstrat cât de importantă e grădina. De îndată ce orădenii au putut să iasă din case, au venit să vadă florile. Nu mai este niciun loc în oraş atât de frumos. Aici ne încărcăm sufleteşte", e convins Attila. De câteva săptămâni, i s-au alăturat în muncă Elena şi Maria (foto), două orădence care la rândul lor îngrijesc florile voluntar, de drag pentru acest loc.

voluntare grădină Parcul Libertății

Grădinarii sunt demoralizaţi doar de hoţii care au furat multe plante. "Marius a plantat aici 30.000 de lalele, 1.500 de crini, sute de alte flori şi a fost fericit. Nu ştiu cât de fericiţi sau bogaţi se simt cei care distrug munca lui", spune Attila.

Să rămână verde!

Voluntarul s-a bucurat să afle că Primăria a găsit o soluţie pentru parc şi a încheiat un parteneriat cu Fundaţia Comunitară Oradea, pentru întreţinerea locului. "Mi-ar plăcea să văd o echipă a parcului, care să aibă grijă de el, şi cred că în locul florăriei s-ar potrivi bine un centru de informare turistică", spune Attila.

Cert este că muzica va continua să răsune din parc, deoarece pianina pe care florarul a pus-o aici va fi predată fundaţiei. "Marius nici nu şi-a pus problema să o ia, pentru orădeni a cumpărat-o".

Grădinarul voluntar promite că va continua să îngrijească de florile din parc. "Nu sunt un ecologist extremist, dar trebuie să ne implicăm, pentru ca malul Crişului să rămână verde şi parcul plin de flori", crede Attila. Până la urmă, primii care câştigă din asta sunt orădenii...