Grădiniţa nr. 30 din strada Mihai Viteazul se extinde într-o clădire situată chiar lângă aceasta, achiziţionată de Primărie în 2009 cu peste 4 miliarde de lei vechi de la firma ATCOM, fostul proprietar.

"Putem să spunem că este vorba de o unitate de importanţă majoră şi datorită poziţiei şi serviciilor de calitate oferite de personal. Aş dori să subliniez că cererile de înscriere aici sunt foarte multe", a declarat joi viceprimarul Biro Rozalia, într-o conferinţă de presă organizată la Grădiniţa 30, la care au mai participat Lucia Negrău, directoarea instituţiei, şi Tunde Benyovszki, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea.

Grădiniţă cu reputaţie

În acest moment, Grădiniţa 30 are 6 grupe de grădiniţă la secţia română, două grupe la secţia maghiară şi o grupă de creşă cu 20 de locuri. Directoarea Grădiniţei 30 a declarat că pentru anul viitor s-au depus 60 de cereri, în condiţiile actuale fiind posibilă acceptarea a doar 25 de dosare, prin înfiinţarea unei singure grupe mici. "Până acum, în fiecare an, am avut aceeaşi situaţie şi de aceea mulţumesc municipalităţii că a răspuns afirmativ solicitărilor noastre de extindere. Din toamnă vom putea să înfiinţăm în total trei grupe mici de grădiniţă şi să acceptăm toate dosarele depuse", a declarat Lucia Negrău.

Mărirea numărul de copiii acceptaţi în unitatea de învăţământ va fi posibilă în urma lucrărilor de extindere care prevăd amenajarea a patru noi săli de grupă. "Acum avem o grupă de grădiniţă care învaţă în sala de şedinţe, iar după lucrări va fi mutată în clădirea nouă. Aşadar rămân trei săli pentru grupe noi", a mai spus directoarea grădiniţei.

Grupa bebeluşilor maghiari

Viceprimarul Biro Rozalia a afirmat că nu s-a stabilit încă exact ce fel de grupe vor ocupa noua clădire, dar că se doreşte înfiinţarea unei creşe noi, numai pentru copiii de etnie maghiară.

"Probabil că se vor face acolo două grupe noi de grădiniţă şi una de creşă pentru copiii maghiari, pentru că în acest moment nu există alta în oraş. În Velenţa există doar o creşă bilingvă, unde personalul cunoaşte şi limba maghiară", a precizat Biro, adăugând că "copilul este destul de afectat de faptul că rămâne cu străini, iar dacă nici nu se vorbeşte limba lui maternă îi este şi mai greu".

Gata pe 1 septembrie

Lucrările de reparaţii capitale la clădirea unde va fi extinsă Grădiniţa 30 au termen de finalizare data de 1 septembrie 2011. "Până acum am făcut lucrări de înlocuire a instalaţiei electrice, a instalaţiilor sanitare şi de recompartimentare a spaţiului. Acum se lucrează la montarea instalaţiei de încălzire, căci nu exista una. Urmează să punem faianţa, gresia şi podelele. Noi vom preda la cheie, numai fără mobilă, probabil înainte de termen", a declarat pentru BIHOREANUL Augustin Ile, administratorul firmei Deni-Flor, executantul lucrărilor. Costurile totale ale lucrării se ridică la 694.000 de lei.

În aceeaşi conferinţă de presă, Biro Rozalia a declarat că Primăria mai efectuează lucrări de reparaţii în alte trei grădiniţe din oraş: Grădiniţa nr. 60 din strada Liszt Ferenc (executant Abed Nego, preţul lucrărilor ridicându-se la 3,9 milioane de lei), Grădiniţa nr. 19 din Episcopia (lucrări de reparaţii ale instalaţiilor electrice şi reparaţii capitale la faţadă) şi urmează stabilirea prin licitaţie a executantului unor lucrări la Grădiniţa 54 din strada Aluminei.