Grădiniţa cu program prelungit nr. 20 din Oradea îşi va primi, din această toamnă, copiii într-un spaţiu complet modernizat din punct de vedere energetic. Clădirea are acum panouri fotovoltaice, iar energia produsă cu ajutorul lor va asigura, în mare parte, alimentarea electrică a acesteia.

Conform unui comunicat de joi al Primăriei, lucrările – în valoare de 2.653.117 lei fără TVA – sunt finalizate în proporţie de 95%, fiind executate de asocierea formată din SC Halon SRL şi SC Termoline SRL.

"După implementarea măsurilor de eficientizare energetică se reduce consumul anual de energie cu minimum 50% faţă de consumul iniţial", arată informarea.

Între altele, s-a izolat faţada, planşeul peste ultimul nivel şi s-a asigurat un nivel ridicat de etanşeitate la aer a clădirii. De asemenea, au fost realizate lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire şi a sistemului de furnizare a apei calde de consum, iar radiatoarele au fost înlocuite cu ventiloconvectoare. Practic, a fost reabilitată şi modernizată instalaţia de distribuţie a agentului termic – încălzire, inclusiv zonarea şi echilibrarea instalaţiilor termice.

De asemenea, s-au instalat sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu, fiind vorba în concret despre instalarea de panouri solare fotovoltaice pentru producere de energie electrică fără distribuţie în sistem, cu recuperatoare de căldură.

Grădiniţa beneficiază azi şi de un sistem modern de climatizare şi ventilare mecanică pentru asigurarea calitaţii aerului interior. Concret, a fost instalat un sistem de climatizare, ventilare şi răcire cu chiller cu pompă de căldură aer-apă.

Între altele, instalaţiile de iluminat ale clădirii au fost şi ele reabilitate, iar acoperişul a fost reparat, inclusiv pe partea de colectare a apelor.

Lucrările sunt realizate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară: 3 "Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon", Prioritate de investiţii: 3.1 "Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor".