Într-o zi de joi, pe la ora 11, grădina Bisericii Greco-Catolice Schimbarea la Faţă din Velenţa e plină de copii veseli şi zburdalnici. Sunt micuţii primei grupe a Grădiniţei Mina, înfiinţată de Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, după ce parohia din Velenţa, cu sprijinul unor binefăcători italieni, a reuşit să cumpere în apropiere o clădire şi s-o reabiliteze complet.

"Nu ne putem ocupa doar de predici. E uşor să dăm indicaţii, dar trebuie să ne şi implicăm în comunitate", spune protopopul Gavril Buboi, iniţiatorul proiectului. Modest, părintele afirmă însă că tot meritul aparţine celor care au contribuit financiar la realizarea lui.

"Daţi-le voi să mănânce!"

protopopul greco-catolic al Oradiei, Gavril BuboiÎn urmă cu 5 ani, în Velenţa era sfinţită o biserică greco-catolică, ridicată după modelul singurei catedrale de acest rit din Atena, cu sprijinul mai multor enoriaşi şi asociaţii de binefacere din Italia. Parohul bisericii, protopopul greco-catolic al Oradiei, Gavril Buboi (foto), crede însă că orice biserică îşi îndeplineşte menirea dacă face şi alte lucrări, nu doar rostirea cuvântului lui Dumnezeu: "O biserică e plină atunci când se ocupă, pe lângă partea liturgică, şi de cea socială şi educativă".

Indiciile vin chiar din Biblie. "Când apostolii îi spun lui Iisus că oamenii ar trebui să meargă să-şi caute de mâncare, că le e foame, Mântuitorul a răspuns: «Daţi-le voi să mănânce!». La Judecata de Apoi, El spune: «Am fost flămând şi nu mi-aţi dat de mâncare, am fost gol şi nu m-aţi îmbrăcat»", exemplifică părintele.

Urmând învăţămintele, în 2003, Asociaţia Charitatis Sfântul Nicolae, coordonată tot de părintele Buboi, a deschis la Telechiu o casă pentru orfani, unde şi astăzi au adăpost copiii năpăstuiţi. În 2014, biserica şi asociaţia au cumpărat şi pus la dispoziţie, în vecinătate, un spaţiu pentru Pyramid Learning Center, un centru pentru copii cu dizabilităţi, în special autism şi ADHD, care azi nu poate face faţă solicitărilor.

Un sistem imunitar

De curând, Parohia din Velenţa şi-a extins lucrarea. Văzând că în zonă există prea puţine grădiniţe comparativ cu numărul de copii din cartier, părintele Gavril Buboi a iniţiat un proiect de amenajare a uneia noi.

Ca de obicei, preotul a apelat la asociaţiile din Italia aplecate şi spre nevoile altor comunităţi decât ale lor: Chiese dell’Est (Bisericile din Răsărit), înfiinţată cu scopul de a sprijini bisericile din fostele ţări comuniste, congregaţia de maici Ancelle della Chiesa (Slujnicele Bisericii) şi asociaţia Famiglie e Solidarietà (Familie şi Solidaritate).

Şi credincioşii din Velenţa au fost chemaţi să contribuie. "Un gest de caritate trebuie trăit de comunitate. Aceasta trebuie să funcţioneze ca un sistem imunitar, să se mobilizeze şi să rezolve problemele", spune parohul.

Predată la cheie

După ce fondurile au fost adunate, biserica a cumpărat o clădire din apropiere, pe strada Seleuşului nr. 67, pe care a reabilitat-o integral şi a mobilat-o cu cele necesare: pătuţuri, mese, scaune, jucării, perniţe. Ulterior, grădiniţa a intrat în subordinea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu şi a fost preluată de Primărie în sistemul public de învăţământ, pentru a-i asigura cheltuielile de funcţionare.

"Cererea este foarte mare în zonă. Chiar şi noi a trebuit să refuzăm câteva cereri de înscriere. Ceea ce a reuşit biserica din Velenţa este extraordinar", spune directoarea Liceului, Antonia Nica. Fiind în sistemul public, părinţii trebuie să plătească doar hrana copiilor, dar au asigurate pentru aceştia cele mai bune condiţii. În continuare, biserica va amenaja curtea grădiniţei şi un loc de joacă. Grădiniţa, cu program prelungit, are 27 de copii, iar pentru anul viitor greco-catolicii vor să înfiinţeze o a doua grupă.

Grădiniţa Minei 

Noua grădiniţă a primit numele Mina, după cel al unei voluntare din Italia. "Am dorit să-i dedicăm proiectul grădiniţei Giacominei Martani - Mina, cum îi spuneau toţi. În 2003, aceasta s-a implicat în realizarea casei de copii de la Telechiu şi a venit deseori să-i viziteze, deşi avea şi ea greutăţi acasă. Din păcate, s-a stins după un cancer galopant", povesteşte părintele Buboi.

Grădiniţa va fi inaugurată oficial sâmbătă, 21 octombrie, în prezenţa a peste 35 de reprezentanţi ai celor trei asociaţii caritabile din Italia şi a Preasfinţitului Virgil Bercea, care încurajează implicarea preoţilor în comunităţi, acesta urmând să conducă şi un serviciu religios în biserică. După-amiază, reprezentanţii organizaţiilor italiene se vor duce la Liceul Greco-Catolic pentru a acorda 28 de burse unor elevi merituoşi, de câte 300 de euro pe an, susţinute de familii din Italia care au pierdut pe cineva drag şi vor să ajute în amintirea acestora.

"Prin toate aceste proiecte iese în evidenţă avantajul unităţii. Este avantajul catolicităţii, catolic însemnând universal", spune cu tâlc părintele Gavril Buboi. Căci binele este universal dorit...