Copilaşi de câţiva anişori, părinţi, voluntari, preoţi şi prieteni ai bisericii deopotrivă au participat, sâmbătă, la sfinţirea celei mai noi grădiniţe din cartierul orădean Velenţa, de lângă Biserica Greco-Catolică "Schimbarea la faţă".

Festivitatea a început la ora 10, la biserică, cu Sfânta Liturghie la care a luat parte, pe lângă parohul Gavril Buboi, protopop al Oradiei, mai mulţi preoţi români şi italieni, în frunte cu preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco catolic.

Proiect cu binevoitori

După slujbă, participanţii au traversat strada la noua grădiniţă, secţie a grădiniţei Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea, care, potrivit directoarei Antonia Nica, deserveşte 27 de copii cu vârste între 3 şi 6 ani.

În discursul său, episcopul a ţinut să le mulţumească şi să-i binecuvânteze pe toţi cei care s-au implicat în reabilitarea şi înfiinţarea grădiniţei, pe educatoare, pe copiii care învaţă aici, pe părinţi şi pe oaspeţii sosiţi tocmai din Italia pentru eveniment.

"Considerăm că pentru o parohie, pentru o comunitate, e foarte important să existe structuri care să susţină lucrarea bisericii, precum şcolile sau grădiniţele. E foarte important pentru aceşti copii mici, care vor fi educaţi în această grădiniţă, pentru că se vor maturiza, vor creşte pe lângă această parohie şi vor deveni mai târziu creştini buni. E importantă şi prezenţa părinţilor, care vor veni aici şi vor creşte şi dânşii cu aceeaşi bucurie în inimă şi vor simţi bucuria prezenţei lui Isus în viaţa lor. Vă asigurăm de susţinerea noastră, vă vom fi alături", a spus, la rândul său, preotul italian Don Alfredo Savoldi, reprezentant al Asociaţiei Chiese dell’Est, care a contribuit la proiect.

Între participanţii la eveniment s-a numărat şi dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, care a ţinut să sublinieze importanţa contribuţiei fundaţiei Chiese dell’Est în viaţa comunităţii orădene. Totodată el a transmis felicitările şi susţinerea primarului Ilie Bolojan, plecat din ţară, pentru Biserica greco catolică şi pentru proiectele ei. "Trebuie să vă mărturisesc că renaşterea spitalelor în Oradea a început cu o donaţie şi cu o finanţare din partea acestei fundaţii", a spus Carp, amintind de investiţiile asigurate la Spitalul Municipal.

În memoria Minei

Grădiniţa Mina, numită aşa în memoria italiencei Giacomina Martani (foto), o voluntară care s-a implicat mult în proiectele bisericii greco catolice în Bihor și decedată în 2005 urma unui cancer galopant, a fost ridicată de parohul Bisericii Greco-Catolice "Schimbarea la faţă", preotul Gavril Buboi, cu sprijinul unor binefăcători italieni, între care asociaţiile Chiese dell’Est (Bisericile din Răsărit), înfiinţată cu scopul de a sprijini bisericile din fostele ţări comuniste, congregaţia de maici Ancelle della Chiesa (Slujnicele Bisericii) şi asociaţia Famiglie e Solidarietà (Familie şi Solidaritate).

Clădirea a fost cumpărată de biserică şi apoi reabilitată astfel încât acum este un loc foarte prietenos pentru cei mici. De altfel, acest fapt s-a văzut inclusiv de pe feţele copilaşilor prezenţi sâmbătă la festivitate, care s-au comportat ca acasă. Prichindeii s-au aşezat, pe pernuţe, pe podea, iar unul dintre ei chiar s-a întins, punându-şi o pernă sub cap.

"Mina a fost o persoană foarte dragă nouă tuturor, un voluntar care ne-a ajutat şi la construirea casei de copii, de la Telechiu, şi la 2 ani după ce s-a terminat casa, a fost chemată la o altă misiune în ceruri", le-a împărtăşit părintele Buboi celor prezenţi.

Trandafiri pentru un vis

De altfel, cel mai emoţionant moment al festivităţii a fost cel în care soţul voluntarei, Franco, prezent la Oradea împreună cu cei trei copii ai lor, Ştefan, Irene şi Eliza, a citit o scrisoare către soţia sa, în care îi povestea, ca şi cum ar fi aievea, cât de caldă, de săritoare era şi cât de mult îi încuraja pe toţi, chiar şi atunci când ea era cea care avea nevoie de încurajări.  "Este o zi dedicată ţie, în aminitirea a ceea ce ai încercat să fii, să trăieşti şi să construieşti. Îmi aduc aminte că visul tău din adolescenţă era să devii educatoare", a spus Franco.

Emoţionante au fost şi intervenţiile fiicelor adolescente ale Minei, Irene şi Eliza, care au adus un buchet de trandafiri galbeni din partea bunicii lor, prea bolnavă ca să poată ajunge la festivitate. Fetele au fost mişcate până la lacrimi, moment în care episcopul Bercea le-a îmbrăţişat, la fel ca pe tatăl lor, prezent acolo.

De precizat că în cursul după amiezii, reprezentanţii organizaţiilor italiene se vor duce la Liceul Greco-Catolic pentru a acorda 28 de burse unor elevi merituoşi, de câte 300 de euro pe an, susţinute de familii din Italia care au pierdut pe cineva drag şi vor să ajute în amintirea acestora.