Indiferent de grad și funcție, angajații bihoreni ai Poliției, ISU, Poliției Penitenciare, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră și Prefecturii, la fel ca toți colegii lor din restul țării, inclusiv din Ministerul Apărării, SPP, SRI și SIE, discută de vreo două săptămâni pe grupurile de Whatsapp despre viitoarele vacanțe în... SUA.

Explicația? După ce a reușit să bage țara în Spațiul Schengen doar cu aeroporturile și porturile, nu și pe cale rutieră ori feroviară, premierul Marcel Ciolacu vrea să bifeze primirea României în programul Visa Waiver, cel prin care americanii permit străinilor din statele partenere să le intre în țară fără vize.

Cum, însă, în prezent rata de refuz a românilor care cer vize este de circa 11%, iar pentru includerea în Visa Waiver este obligatoriu ca ea să scadă sub 3%, Ciolacu a „ginit” în militari categoria de cetățeni care prezintă cele mai mici riscuri să le fie refuzate vizele.

Ca să-i convingă, așadar, pe angajații MAI, MApN, SRI, SPP și SIE să trimită solicitări de vize Ambasadei de la București, Guvernul a modificat recent o veche Hotărâre, HG 518/1995, așa încât tuturor cadrelor active să li se deconteze de la serviciu taxa de viză de 185 dolari, echivalentul a circa 850 lei.

Baiul e nu doar că sute de mii de militari sunt astfel favorizați, ca „speciali” beneficiind de încă un avantaj față de alți bugetari și față de tot restul românilor, ci și că solicitările lor de viză vor fi soluționate preferențial, în condițiile în care un cetățean de rând are de așteptat, în prezent, până în luna octombrie ca să le fie rezolvate cererile de viză. Fully unfair, cum ar zice Unchiul Sam...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!