După doar trei săptămâni de la introducerea gratuităţilor la călătoriile cu trenul ale studenţilor, senatorii vor să schimbe regulile. Mai precis, studenţii ar putea să meargă gratuit cu trenul doar între localitatea în care învaţă şi cea de domiciliu.

Facilitatea a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă 2/2017, aplicată de la 1 februarie. Profitând de faptul că au călătorii gratuite, mulţi studenţi au mers spre Bucureşti, la protestele de stradă.

Acum, însă, Ordonanţa ar putea fi modificată. Ea este în lucru în comisiile permanente ale Senatului, unde s-au propus trei modificări substanţiale: gratuitatea să se aplice doar "pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care frecventează cursurile", măsura să li se aplice şi elevilor de liceu, dar şi studenţilor care au maxim 35 de ani, limită de vârstă neexistentă până acum. Amendamentele au fost admise. 

Totuşi, Ordonanţa mai trebuie să treacă şi prin comisia de învăţământ a Senatului. 

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat că nu este de acord cu amendamentul privind limitarea gratuităţilor la călătoriile între localitatea de domiciliu şi cea în care studentul învaţă. Mai rămâne de văzut ce părere vor avea, însă, parlamentarii.

Între timp, însă, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a cerut public Parlamentului să nu modifice Ordonanţa.