Regele Mihai I se retrage din viaţa publică. În vârstă de 94 de ani, Regele Mihai are grave probleme de sănătate fiind diagnosticat, în urma unei operaţii chirurgicale recente, cu carcinomepidermoid metastazant şi leucemie cronică. 

Consiliul Regal, care s-a reunit în sesiune pe 1 şi 2 martie în Elveţia, a luat notă de starea de sănătate a Majestăţii Sale. 

Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public, având nevoie de o perioadă de refacere. Mesajul acesta a fost transmis de către Andrew Popper, şeful Casei Majestăţii Sale Regale.

Regele Mihai I a transmis poporului român un mesaj legat de ieşirea lui din viaţa publică. "În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei", a transmis Majestatea Sa.

Ultima apariţie publică a Regelui Mihai I a avut loc în noiembrie 2014 la Palatul Elisabeta.