Este stare de urgenţă în Grecia, după ce incendiile de vegetaţie scăpate de sub control au dus la moartea a cel puţin 80 de oameni şi rănirea altor 170, scrie mediafax.ro. Oficial numărul morţilor este de 60, însă Crucea Roşie şi mai mulţi primari din Grecia susţin că numărul a trecut de 80, ba chiar şi de o sută de persoane. 

Vântul puternic şi seceta a favorizat răspândirea focului spre zonele rezidenţiale, sute de persoane fiind nevoite să se refugieze în mare pentru a scăpa de flăcări.

Peste 600 de pompieri sunt implicaţi în acţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie, care au cuprins zone întinse la vest şi est de Atena. Un nor de fum cu nuanţe negre şi portocalii a acoperit cerul Atenei, astfel că mai multe zboruri au fost redirecţionate din cauza vizibilităţii reduse, relatează Sky News.

Marţi dimineaţă, o descoperire macabră a fost făcută în apropierea unei plaje din zona localităţii Rafina. 26 de cadavre au fost găsite în curtea unei vile, după ce oamenii s-au intoxicat cu fum şi nu au mai reuşit să fugă de flăcări.

Panos Skourleti, ministrul grec de Interne, a descris situaţia drept o "tragedie naţională" şi "un dezastru biblic cu pierderi umane".

"Vom face tot ce este uman posibil să ţinem sub control" situaţia, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, care a sugerat că există anumite suspiciuni în ceea ce priveşte cauzele acestor incendii. „Sunt îngrijorat de izbucnirea simultană de incendii, atât la est, cât şi la vest de Attica”, a afirmat Tsipras.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia în timpul verii, însă o iarnă secetoasă a sporit riscul producerii unor astfel de incidente.