Mai mulţi membri ai Asociaţiei Caritas Eparhial precum şi câţiva credincioşi s-au adunat, miercuri seara, pe strada Cantacuzino, colţ cu Michelangelo, din Rogerius pentru a participa la ceremonia de sfinţire a temeliei unui imobil dedicat tinerelor cupluri care provin din centre de plasament.

Concret, cu bani de la fundaţia italiană Chiese del'Est, precum şi din donaţii, Caritas Eparhial va construi un bloc cu trei etaje şi 10 apartamente în care vor putea locui, timp de 5 ani, cupluri care provin din orfelinate, sunt decişi să-şi păstreze un loc de muncă şi vor să-şi întemeieze o familie.

"La 18 ani, tinerii aceştia intră într-un cerc vicios din care e imposibil să mai iasă. Nu îşi pot găsi un loc de muncă pentru că nu au unde să locuiască şi nu îşi pot închiria un apartament pentru că nu au din ce să plătească chiria şi să se întreţină. Chiar dacă se îndrăgostesc, nu pot să se căsătorească şi să îşi întemeieze o familie pentru că nu au cu ce să se întreţină şi unde să locuiască", a spus părintele Olimpiu Todorean, preşedintele Caritas Eparhial.

După ce cuplurile vor fi selectate, acestea vor fi îndrumate să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi gestioneze banii. De altfel, locatarii vor trebui să-şi achite cheltuielile de întreţinere, precum şi să pună lunar în bancă o sumă pe care în altă parte ar plăti-o pe chirie. Doar că în acest caz, după cei cinci ani, banii aceştia le vor reveni tot lor pentru a avea un ajutor la cumpărarea unei locuinţe.

Construcţia blocului pe care Caritas l-a numit DAR a început în luna iulie şi se va finaliza în vara anului viitor. Costurile se ridică la 400.000 de euro, din care 350.000 provin de la asociaţia Chiese del'Est.

Miercuri seara, protopopul greco-catolic de Oradea, Gavril Buboi, a săvârşit o slujbă de sfinţire a fundaţiei blocului, deja turnată, după care cei implicaţi au participat la ceremonia simbolică de punere a pietrei de temelie.