În fiecare pauză, pe holurile Liceului Greco Catolic Iuliu Maniu, nu mai este liniște. Nu pentru că elevii ar face hărmălaie, ci pentru că în școală a început să emită un radio intern, GrecoFM, administrat chiar de liceeni. Din difuzoarele anume montate pe holuri, se aude muzică, dar și anunțuri ori interviuri cu profesorii școlii.

Ideea acestui proiect este veche, însă acum a ajuns să fie implementată cu sprijinul Asociației „Iuliu Maniu” a părinților din școală, care a atras o finanțare nerambursabilă de la Primăria Oradea.

„Nu este un radio propriu-zis, cu licență de emisie și cu frecvență, ci un sistem cu un circuit intern. În pauze, se difuzează muzică și anunțuri pentru elevi, care înlocuiesc circularele prin care obișnuiam să le facem diverse anunțuri”, a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Antonia Nica, până de curând director al Liceului Greco-Catolic.

Investiția a costat 25.175 de lei (din care 18.000 de lei au reprezentat finanțarea municipalității, iar 7.175 de lei a fost contribuția Asociației „Iuliu Maniu”) și a constat în achiziția echipamentelor necesare pentru asigurarea sonorizării în corpurile A și B ale școlii, unde învață elevii de gimnaziu și cei de liceu, precum și în curtea școlii. De asemenea, în cadrul proiectului intitulat „Sunetul școlii”, s-a format și o echipă a Consiliului Elevilor, care în pauză merge la „butoane”.

Radioul școlii a fost lansat pe 14 noiembrie, iar prima melodie care a răsunat în Liceul Greco-Catolic a fost celebra „We will rock you” de la Queens. Fosta directoare a școlii le-a cerut un singur lucru elevilor: ca 10% din timpul de emisie să fie ocupat de muzică non-comercială și educativă, fie ea clasică ori religioasă.

„Elevii au un program săptămânal bine stabilit, astfel încât, în fiecare zi, pauză de pauză, să asculte muzică de calitate, iar în pauza mare o rubrică specială: mesajul școlii, vocea liceenilor, proful sau profa săptămânii, vocea gimnaziului, invitatul săptămânii și ce facem în weekend. Elevii din echipa de radio se îngrijesc de fiecare rubrică în parte”, a explicat pentru BIHOREANUL Anca Mihociu, președinta Asoaciației „Iuliu Maniu”.

Nu este prima inițiativă muzicală în Liceul Greco-Catolic. Pe holurile școlii, elevii au la dispoziție un pian și două pianine, la care în pauze se înghesuie să cânte. De asemenea, profesorii le-au amenajat o mică zonă de relaxare, cu canapele, pentru spectatori. „Dacă au asemenea preocupări în pauze, nu mai au timp să facă altceva nepotrivit”, a explicat Nica.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!