Liderul Sindicatului Corpului Didactic Profesional Universitar din cadrul Universităţii din Oradea, Gheorghe Ionescu, a declarat pentru BIHOREANUL că 70% din cadrele didactice au semnat că sunt de acord să intre de luni în grevă generală. "Adevărul e că mai tragem speranţa că se schimbă ceva până luni, cum ar fi să-şi dea Guvernul demisia", a spus Ionescu.

Liderul sindical a mai declarat că, deşi luni începe sesiunea, niciunul din cadrele didactice care au aderat la grevă nu va susţine examenele. "Nu e intenţia noastră să tăiem un an din viaţa studenţilor, dar ne-a ajuns cuţitul la os", a spus Ionescu, precizând totodată că "până în toamnă este timp să reprogramăm sesiunea, dacă se va ajunge în această situaţie".

De asemenea, preşedintele studenţilor orădeni din Senatul Universităţii, Adrian Dume, i-a îndemnat pe aceştia să intre de luni în grevă. "Ne manifestăm toată susţinerea faţă de protestele organizate de federaţiile naţionale studenţeşti", a spus Dume.

Din sistemul preuniversitar din Bihor, 76,5% din cadrele didactice au semnat că vor să intre în grevă începând de luni. "Din totalul de 5.614 profesori din Bihor, 4.296 au semnat că vor să intre în grevă", a declarat preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ. Acesta a mai spus că din totalul de 213 unităţi şcolare din judeţ, în 165 dintre ele vor fi, începând de luni, profesori în grevă. "În urma presiunilor pe care Ministerul Educaţiei am auzit că le face, poate aceste cifre se vor schimba", a mai spus Ţenţ.

Cât despre susţinerea probei de evaluare a competenţelor lingvistice din cadrul examenului de Bacalaureat, ce trebuie să înceapă luni, liderul sindical a spus că cel mai probabil aceasta nu va fi afectată. "Directorii de şcoli se dau zglobii şi susţin că au situaţia sub control. Vom vedea", a încheiat Ţenţ.