Sindicatele din învățământ au anunțat că miercuri, între orele 11 și 13, vor face o grevă de avertisment, iar începând de luni, 22 mai, vor intra în grevă generală. Nemulțumirile lor sunt legate de salarii, dar și de lipsa investițiilor în infrastructura unităților de învățământ.
Președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, Flaviu Zancu, a declarat pentru BIHOREANUL că în județ au semnat în favoarea grevei 60% dintre membrii de sindicat, adică aproximativ 4.000 de angajați din învățământ. „Dar unii continuă să semneze, mai sunt persoane care s-au alăturat demersului după ce am strâns semnăturile și am trimis raportarea la București. Oricum, și cei care nu au semnat au dreptul să ni se alăture”, a declarat Zancu.
Așadar, începând de luni, 22 mai, cel puțin sindicaliștii din învățământ nu vor lucra, motiv pentru care președintele SLÎ Bihor le recomandă părinților să nu își trimită copiii la școală sau la grădiniță.
„Sfatul nostru pentru părinți este să-i țină pe copii acasă. Dacă ne respectă și vor să le oferim copiilor o educație de calitate, să îi țină acasă. Noi, pe perioada grevei, avem contractul de muncă suspendat, nu suntem plătiți și obligațiile ce ne revin din fișa postului nu trebuie să le facem. Așadar, vom fi prezenți la locul de muncă, dar nu vom face absolut nimic. Vom pune lacătul pe școală”, a declarat Zancu, marți, pentru BIHOREANUL.
În cazul unei greve generale, misiunea supravegherii elevilor sau preșcolarilor va cădea în sarcina conducătorilor unităților de învățământ, însă este evident că o directoare de grădiniță, de pildă, nu va putea supraveghea singură 100 de copii.
În timpul grevei de avertisment de miercuri, între orele 11 și 13, profesorii vor intra în clase, dar nu vor preda, ci doar vor supraveghea copiii.
Sindicaliștii din educație sunt nemulțumiți de salarizare, dar și de lipsa investițiilor în educație. „Problema este că domnul premier nu vrea să mai ia nicio decizie, pentru că e pe final de mandat, iar domnul Ciolacu își așteaptă mandatul, nu se bagă. Ei tot timpul găsesc motive. Ieri (n.r. luni) au fost convocați liderii federației sindicale la Cotroceni, dar dl președinte Iohannis n-a binevoit să participe la discuții, a trimis un consilier. Nu ne dorim doar salarii, dorim și infrastructură în școli”, a mai spus Zancu.
Potrivit anunțului făcut de liderii sindicali din București, revendicările angajaților din Educație țin de majorarea salariilor, în special pentru profesorii debutanți, indexarea anuală a lefurilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare prestate de personalul didactic auxiliar și nedidactic și acordarea de sporuri pentru condiții de mucnă pentru întreg personalul din învățământ.
Sindicaliștii mai cer decontarea navetei, plata unei indemnizații de instalare, concediu de muncă suplimentare, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Declarațiile liderilor naționali ai sindicatelor din învățământ: