Facultăţile rămân goale

Cadrele didactice bihorene din mediul preuniversitar şi universitar intră joi în grevă de avertisment, la recomandarea federaţiilor sindicale. Asta înseamnă că nici unii dintre ei nu vor ţine orele, respectiv cursurile sau seminariile. "Avem o listă întreagă de motive", a explicat pentru BIHOREANUL Gheorghe Ionescu, liderul Sindicatului Corpului Profesional Universitar.

gh ionescu.jpgUna dintre principalele nemulţumiri ale universitarilor o constituie proiectul Legii Educaţiei Naţionale, propus de ministrul Daniel Funeriu. "Protestăm împotriva adoptării acestei legi care permite politizarea instituţiilor de învăţământ, care desfiinţează autonomia universitară şi minimalizează rolul organizaţiilor sindicale şi studenţeşti", a precizat Ionescu (foto). Practic, a mai spus acesta, studenţii nu vor mai fi implicaţi în alegerea rectorilor şi a conducerii facultăţilor. "Această lege dă puteri discreţionare rectorului, pentru că acesta va numi toate structurile de sub el, prorectorii, decanii", a mai declarat liderul sindical.

Totodată, profesorii sunt nemulţumiţi de efectele Legii salarizării unice, prin care pierd diferite drepturi salariale, cum ar fi sporul toxic sau cel de doctorat, şi de refuzul Ministerului Educaţiei de a purta un dialog real cu sindicaliştii.

Ionescu spune că toţi profesorii universitari orădeni care au ore joi nu vor intra în sălile de curs. Mai mult, la protestul cadrelor didactice se vor alătura şi studenţii orădeni, fapt confirmat de reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti. "Încercăm să atragem atenţia în mod paşnic cu privire la problemele cauzate de proiectul legislativ aflat momentan pe masa de lucru a Parlamentului României", a declarat, printr-un comunicat de presă, preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea, Adrian Dume.

blaj.jpg"Să se reprogrameze!"

Nici profesorii din sistemul preuniversitar nu vor ţine joi ore. "Am luat decizia să ne afiliem protestelor la nivel naţional, luni, la Colegiul Liderilor", a declarat pentru BIHOREANUL Gheorghe Blaj (foto), prim-vicepreşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ Bihor.

Sindicaliştii recomandă dascălilor să intre în grevă, dar decizia de a se ralia protestului aparţine fiecărui profesor sau învăţător. Pentru că greva are loc în plin examen de Bacalaureat, în cazul în care profesorii supraveghetori vor intra în protest, Blaj spune că proba de evaluare a competenţelor digitale va putea fi susţinută ulterior. "Până la finalul anului şcolar se poate reprograma de o sută de ori", a spus sindicalistul.

Totuşi, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor se îndoieşte că Bac-ul se va reprograma. "Deocamdată, nu am primit nicio înştiinţare oficială. Inspectorul general a trimis, însă, o adresă tuturor unităţilor şcolare în care se desfăşoară examenul prin care le cere să informeze câte cadre didactice intră joi în grevă şi câte din acestea sunt implicate în examen. Îi vom înlocui pe cei în grevă cu cei care nu protestează", a explicat purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Ramona Bacter.