Greviștii din educație rămân pe baricade. Mulți elevi de clasa a XII-a nu au mediile încheiate, așa că nu se vor putea înscrie la Bacalaureat, dar 40% din profesorii din Bihor nu vor să cedeze, până când Guvernul nu răspunde revendicărilor de majorări salariale.

Pe de altă parte, dascălii înțeleg neliniștea elevilor care luni ar trebui să înceapă examenul de Bacalaureat și spun că, dacă primesc ceea ce cer, sunt dispuși să lucreze și în afara orelor de program, ca fiecare absolvent de liceu să susțină examenele.

Școli în grevă

În Bihor, numărul greviștilor s-a menținut în această săptămână. Potrivit celor mai recente date raportate de Inspectoratul Școlar Județean la Ministerul Educației, în rândul cadrelor didactice procentul de greviști este de 39%.

Raportat la numărul total de angajați din învățământul bihorean, 36% dintre aceștia sunt încă în grevă, așa cum erau și la începutul săptămânii.

Unitățile de învățământ cu peste 80% dintre angajați în grevă sunt grădinițele din Oradea cu numerele 25, 30, 45 și 46, respectiv Colegiul Național Octavian Goga Marghita și Colegiul Național Samuil Vulcan Beiuș.

La Colegiul Național Emanuil Gojdu, unii greviști au cedat, astfel că procentul protestatarilor a ajuns la 66%, față de 83%, cât era marți.

În schimb, sunt mai multe unități de învățământ unde niciun angajat nu este în grevă, precum Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Școala Gimnazială Avram Iancu, Școala Gimnazială Dacia, Școala Gimnazială Oltea Doamna, Școala Gimnazială nr. 16, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal ori Grădinița Orsolya, tot din Oradea.

Medii neîncheiate

Greva profesorilor provoacă neliniște pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, care ar trebui să susțină examenele naționale.

Absolvenții de liceu trebuie să se înscrie la examenul de Bacalaureat, iar pentru asta trebuie să aibă încheiate mediile. „La noi nu va fi o problemă, pentru că avem catalog online, care le încheie automat. Eu și secretara nu am fost în grevă, diriginții de-a XII-a și-au făcut treaba, chiar dacă unii au fost în grevă, așa că înscrierea la Bacalaureat nu este o problemă”, spune directoarea Colegiului Samuil Vulcan din Beiuș, Mihaela Ilieș.

La Colegiul Octavian Goga Marghita, elevii n-au încă mediile încheiate, ceea ce înseamnă că deocamdată nu se pot înscrie la Bac. „Așteptăm și noi să vedem ce decid sindicatele, la nivel național. Nu sunt încheiate situațiile la clasa a XII-a”, a declarat Ioan Pop, directorul școlii.

„Colegii mei sunt pregătiți ca, în cazul în care se deblochează situația la nivel național, să lucreze și după orele de program, pentru ca niciun elev să nu aibă de suferit. Dar așteaptă vești de la Guvern și de la sindicate”, a mai spus directorul.

Se amână probele de competențe

Într-o conferință de presă susținută joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că prelungește perioada de înscriere la Bacalaureat și la Evaluarea Națională până pe 13 iunie și că probele de competențe de la Bacalaureat, care erau programate să înceapă în 12 iunie, au fost amânate pentru 14 iunie.

„Conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se încheie perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Tot pe 9 iunie ar fi trebuit să se încheie înscrierile la Bacalaureat și la Evaluarea Națională. Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a pentru seral și frecvență redusă, perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie. În ceea ce privește celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce privește desfășurarea activităților de final de an”, a declarat Ligia Deca, citată de Mediafax.

De asemenea, ministrul Educației a spus că mediile vor putea fi încheiate cu două note.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!