Dovezile actuale confirmă transmiterea sa da la om la om, existând cazuri grave de boală aproape în toată lumea.

Simptomele noii forme de gripă sunt: febră (încă de la debut), simptome respiratorii (tuse seacă, nas înfundat sau rinoree, dureri în gât), dureri musculare, cefalee, frisoane, oboseală, vărsături sau diaree.

Protecţia contra infecţiei se face prin evitarea contactului cu persoanele cu simptome de "răceală", a aglomeraţiilor şi mulţimilor, ca şi atingerea ochilor, gurii sau nasului, folosirea batistei de unică folosinţă care se va arunca ulterior la gunoi, spălarea cât mai frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, dezinfectarea clanţelor, telefoanelor, tastaturilor, în general a obiectelor cu contact frecvent.

Deplasările în zonele afectate ar trebui evitate, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulior de igienă personală.

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon se va derula înaintea celei împotriva gripei noi, planificarea fiind în perioada 15 octombrie - 1 decembrie 2009. În România, campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1 va demara la începutul lunii decembrie, urmând ca până la sfârşitul anului să fie finalizate toate cele 5 milioane de doze produse de Institutul Cantacuzino.

Atenţie!

Noul virus gripal A(H1N1) se transmite la fel ca virusul gripei sezoniere, adică direct de la om la om, prin picăturile fine de secreţie nazală răspândite de persoana infectată prin tuse şi/sau strănut, sau indirect, prin contactul mâinilor cu picăturile răspândite pe diferite suprafeţe şi apoi duse la gură sau la nas. Virusul NU se transmite prin consumul cărnii de porc sau a preparatelor din carne de porc manipulate şi prelucrate termic corespunzător.

Reţineţi!

Majoritatea virusurilor gripei porcine răspund la tratamentul medical antiviral cu oseltamivir (Tamiflu) şi zanamivir (Relenza), antivirale noi, dar şi la cele mai vechi, cum este amantadina. Noul virus gripal este susceptibil doar la antiviralele noi, fiind rezistent la amantadină.