PDL Bihor şi-a depus, marţi, candidaturile pentru funcţiile de primar al municipiului Oradea, preşedinte al Consiliului Judeţean, dar şi listele de consilieri locali şi judeţeni.

Mihai Groza, candidatul PDL la funcţia de primar, a sosit în faţa clădirii municipalităţii, unde e amenajat Biroul Electoral Municipal, încă dinainte de ora 11, ora anunţată de PDL pentru depunerea candidaturilor. Însoţit de preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a partidului, Ionel Avrigeanu, dar şi de şeful PDL Oradea, Dorin Corcheş, şi de candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, Groza a intrat zâmbăreţ, după care a făcut o scurtă declaraţie de presă, în care şi-a expus, pe scurt, o parte din program.

Groza vrea industrie grea!

Încă din start, candidatul PDL la Primărie a ţinut să le spună jurnaliştilor că are o "echipă puternică", gata să facă "foarte multe lucruri pentru oraş". Precizând că actuala administraţie "a făcut şi lucruri bune, dar şi mai puţin bune", Groza l-a atacat pe primarul Ilie Bolojan, afirmând, fără să o spună direct, că edilul nu şi-a respectat promisiunile electorale făcute în urmă cu 4 ani.

"Dacă îmi aduc aminte de promisiuni, mă gândesc că în urmă cu 4 ani echipa care a preluat mandatul spunea că în Oradea şi în judeţul Bihor sunt salariile cele mai mici. Iată că după 4 ani tot în aceeaşi stuaţie ne aflăm, deci trebuie dezvoltat sectorul comercial, cu pondere către industria grea, locurile de muncă trebuie în continuare să fie o prioritate pentru noi", a spus Groza.

PDL-istul a adăugat că se va orienta mai mult către cetăţean "în ce priveşte acele amenzi, taxe şi impozite la nesfârşit", care "trebuie reduse în primul rând, funcţie de nivelul de trai al orădeanului". "Trebuie avut în vedere un proces rapid de schimbare a taxării în termoficare şi sistemele competitive moderne alternative pentru municipiul Oradea, vrem o fluidizare a traficului", a mai spus Groza.

În ce priveşte "lucrurile bune" făcute de municipalitate în ultimii ani, Groza a arătat că, de fapt, Bolojan doar a continuat proiectele sale: "Eu îi mulţumesc primarului în exerciţiu că a continuat proiectele mele, ca de pildă Podul Sovata sau amenajarea scuarului de pe bulevardul Dacia", a enumerat el, deşi proiectul ridicării unui nou pod peste Criş în Ioşia datează încă de pe vremea comuniştilor, din anii '80...

Şi eu sunt susţinut

Întrebat de BIHOREANUL cum va gestiona situaţia din interiorul PDL, de vreme ce doctoriţa Carmen Pantiş, fosta manageriţă a Spitalului Judeţean, şi fostul antrenor al naţionalei Emeric Jenei, ambii candidaţi la Consiliul Local, şi-au exprimat public intenţia de a nu-l vota pe propriul lor candidat la Primărie, ci pe UDMR-istul Cseke Attila (la a cărei lansare au şi participat), Mihai Groza a evitat să dea un răspuns concret.

"Doamna Pantiş şi domnul Jenei sunt consilieri pe lista noastră, sunt cu acte în regulă membri ai PDL", a confirmat Groza, după care a schimbat subiectul, susţinând că există şi candidaţi UDMR ori USL care îl sprijină pe el, dar fără a prezenta vreo probă în acest sens. "Eu vreau să vă asigur că am primit şi telefoane şi SMS-uri de sprijin din partea contracandidaţilor de pe listele Consiliului Local şi mă onorează că alţi consilieri de pe listele USL şi UDMR vor să mă voteze", a pretins Groza.

Solicitat să spună şi dacă aceasta înseamnă, aşa cum se vehiculează în mediul politic local, că PDL se aliază cu UDMR, Groza a răspuns: "Nu. Deocamdată nu vorbm de alianţe preelectorale în această perioadă".

Întrebat de jurnalişti cine sunt susţinătorii săi de la UDMR şi de la USL, dar şi care sunt mesajele lor, PDL-istul a evitat din nou un răspuns concret: "Sunt mesaje deocamdată confidenţiale, sunt oameni atât din PSD, cât şi din PNL, pentru care am un respect deosebit, chiar şi din UDMR, deci nu este absolut nici o problemă", a spus Groza, încercând să minimalizeze gravitatea situaţiei din propriul partid.

Nu votez!

Pantis.jpgLa eveniment a fost prezentă şi Carmen Pantiş (foto), care - întrebată de BIHOREANUL cum de şi-a schimbat orientarea politică într-un timp atât de scurt - a lăsat să se înţeleagă că evenimentele de pe plan local prevedeau o asemenea mutare.

Ea a spus că îl va susţine la Primărie pe Cseke, deşi este candidat PDL, deoarece Cseke este singurul om care a ajutat sănătatea bihoreană, în speţă Spitalul Judeţean, cât timp acesta a fost ministru.

Culmea este însă că, după ce săptămâna trecută a declarat că pe 10 iunie îl va vota pe Cseke deşi este candidată PDL, acum Pantiş a susţinut că, de fapt, în ziua alegerilor nu va fi prezentă la vot. "Voi fi la Paris, la Congresul European de Anestezie, este o programare de un an şi nu am cum să renunţ, deoarece este foarte importantă".

Pantiş a mai ţinut să spună că şi-a depus adeziunea nu în urmă cu 2 luni, aşa cum declarase BIHOREANULUI preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, ci "pe 27 aprilie, ora 16, după căderea Guvernului". Ea figurează pe locul 13 la CL Oradea şi pe locul 9 la CJ Bihor.

Potrivit lui Cristian Ile, responsabilul de campanie al PDL, pentru Consiliul Local partidul consideră eligibile 7 locuri, iar pentru CJ - 9.

Pe lista Consiliului Local, primele 9 locuri figurează, în ordine crescătoare: şeful Hidroelectrica Bihor, inginerul Mihai Groza, preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, fostul director al RAR Bihor, Cristian Ile, directorul Cancelariei Prefectului, Adelina Coste, fostul selecţioner Emeric Jenei, directorul CS Crişul Ionel Bungău, arhitectul Cristian Puşcaş, inginerul Ioan Bârsan şi inginerul Marcel Dragoş, fostul director de la Oficiul de Cadastru. Pe listă se mai numără şi şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan, pe locul 11, sau Bogdan Manafu, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PDL Bihor, pe locul 17.