În aceeaşi conferinţă de presă în care a acuzat că proiectul municipalităţii pentru construcţia unui CET pe gaz este unul "catastrofal", Mihai Groza, candidatul PDL la Primăria Oradea, a atins şi problema Companiei de Apă Oradea, punând sub semnul întrebării modul în care este gestionată activitatea în anul 2011.

PDL-istul a spus, citând din raportul primarului, că în 2010 CAO a înregistrat un profit de 10,7 milioane de lei, iar în 2011 - doar 48.000 de lei. "Adică cât un butic!", a exclamat Groza, cu trimitere la faptul că familia primarului Ilie Bolojan deţine un mic magazin, în Aleşd.

"De ce îmi pun această întrebare? Compania de Apă - Canal are semnat un acord cu BERD, prin care în fiecare an compania trebuie să ramburseze din profit rata de împrumut plus dobânzi. Iar din punct de vedere economic, profitul înseamnă 1,3 ori datoria. De unde s-a plătit rata?", a spus Groza, fără să avanseze sume.

Candidatul a pus poblema în contextul în care fântâna arteziană de pe dealul Păcii, de pe strada Eroului Necunoscut, a fost construită de Compania de Apă, în vreme ce "prin dispoziţia actualei administraţii", "plătim toţi orădenii de două ori serviciile de apă canal": atât din contribuţiile la asigurările sociale de sănătate, cât şi din tariful majorat pentru acoperirea cheltuielilor de producţie, distribuţie şi transport, "dintr-o ambiţie nejustificată".

Chiar dacă nu a intrat în detalii, Groza a făcut referiri şi la modul în care municipalitatea a tratat problema proiectului Aparegio, cauză din care locuitorii din Biharia vor să iasă din proiect şi chiar şi din Zona Metropolitană Oradea. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că s-au trezit cu facturile mult majorate peste noapte, deşi ei nu au primit nicio facilitate în plus.

"În Biharia nu s-a pus un robinet sau un metru de conductă din proiectul nou, dar cineva îi obligă să plătească tariful de apă canal din Oradea. Asta, în condiţiile în care un contract pe fonduri europene tarifele sunt aplicabile după PIF (punerea în funcţiune a finanţării - n.r.), şi nu înainte", a spus el, lăsând să se înţeleagă că municipalitatea ar fi de vină pentru situaţia creată.

Groza a întrebat, retoric, dacă, în acest caz, nu este cumva justificată poziţia celor din Biharia, de a dori să se retragă atât din proiect şi chiar din Zona Metropolitană. "Dacă se retrag din ZMO, nu cumva există pericolul real al încetării finanţării întregului proiect? Locuitorii din Biharia pot ieşi din proiect, dar noi, cei din Oradea, nu vrem să plecăm din Oradea", a încheiat Groza.