Opt persoane din gruparea condusă de orădeanul Iulian Ciorba, prinse de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea că au introdus în România 35.000 de euro falsificaţi în Bulgaria, pe care mai apoi au încercat să îi plaseze într-o bancă din Caransebeş, au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT) Bihor, a declarat pentru BIHOREANUL procurorul şef al DIICOT Bihor, Mitică Miu.

Iulian Ciorba, Ioan Toderici, Alin Bălăşoiu, Ioan Şandra, Barta Csaba, Zoran Tismănariu, Dănuţ Stoica şi Bogdan Riza au fost trimişi în judecată pentru constituire şi aderare la un grup criminal organizat în scopul obţinerii de foloase materiale ilicite, respectiv introducerea în ţară şi punere în circulaţie de monedă falsă.

„Dintre cei opt inculpaţi, cinci sunt judecaţi în stare de arest preventiv, inclusiv liderul, iar ceilalţi au interdicţia de a părăsi ţara. Faţă de o altă persoană, cetăţeanul bulgar de la care provin banii falşi, procurorii DIICOT au disjuns cauza şi continuă cercetările", a mai spus procurorul şef al DIICOT Bihor.

Cazul a fost descoperit la sfârşitul lunii aprilie de poliţiştii BCCO Oradea, în urma unei sesizări făcute de funcţionarii unei bănci din Lugoj, unde membrii grupării au încercat să schimbe două dintre bancnotele de euro falsificate. La scurt timp după sesizare, în cadrul unei ample acţiuni a poliţiştilor BCCO Oradea, cinci dintre persoanele implicate în introducerea şi plasarea valutei false au fost prinse în flagrant. Ulterior, procurorii DIICOT au stabilit că banii falşi urmau să ajungă într-o bancă din Caransebeş, de unde, mai apoi, trebuiau să fie puşi în circulaţie.

Gruparea condusă de Iulian Ciorba mai este cercetată de procurorii DIICOT şi în cazul unor falsificări de carduri, valoarea prejudiciului cauzat titularilor conturilor fiind estimat la peste 600.000 de euro, cea mai mare parte provenind din conturile unor cetăţeni americani.