Grupul german Ara Shoes, al doilea cel mai mare producător local de pantofi, îşi va restructura activitatea. Fabrica deţinută în Şimleul Silvaniei şi unde lucrează aproximativ 350 de oameni se va închide din primăvară, în timp ce fabrica din Valea lui Mihai va fi restructurată.

"Ne restructurăm la nivel de grup. Închidem la Şimleul Silvaniei, unde se produc doar feţe, şi se va restrânge activitatea la Ara Valea lui Mihai, unde capacitatea de producţie din montaj se va reduce cu 50%, adică 150-170 de angajaţi din cei 700 pe care îi avem", a declarat directorul companiei, Valerian Pavel, luni, pentru BIHOREANUL.

Deşi în presa locală şi în cea naţională au apărut în ultimele săptămâni articole care avertizează că jumătate din angajaţii fabricii din Valea lui Mihai vor fi daţi afară, Pavel neagă acest lucru. "Va fi o redistribuire în cadrul firmelor din grup. Majoritatea persoanelor disponibilizate vor fi preluate de firmele Lloyd Shoes şi Legero (n.r. alte firme din grupul Ara Shoes), desigur, în măsura în care vor corespunde cerinţelor", a precizat Pavel.

Acesta a adăugat că speră ca aceste măsuri să ducă la redresarea economică a companiei. "Vom vedea dacă aceşti paşi sunt suficienţi pentru o însănătoşire financiară a grupului. Ce se întâmplă în România - creşterea salariului minim, migraţia forţei de muncă spre sectorul public - nu încurajează munca de producţie", a declarat directorul.

În urmă cu trei săptămâni, însuşi primarul din Valea lui Mihai, Nyakó József, declara pentru ziarul Bihari Napló, că 450 dintre angajaţii fabricii Ara din oraş vor fi disponibilizaţi. Acum, edilul spune că această informaţie nu este adevărată. "Va fi o restructurare, pentru că sunt trei firme din grup în Valea lui Mihai, toate în acelaşi amplasament. M-am lămurit şi eu, atunci nu ştiam exact. Nu văd niciun pericol. N-o să rămână nimeni pe stradă, dar nu am eu mandat să vorbesc despre asta", a declarat primarul pentru BIHOREANUL.

Pe de altă parte, directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, confirmă că instituţia nu a fost notificată de vreo concediere colectivă din partea fabricii Ara Shoes din Valea lui Mihai şi se arată încrezător în măsurile de restructurare. "Nivelul de calificare şi experienţa resursei umane angajate în Ara sunt decisive în luarea unei decizii corecte şi sustenabile pentru viitor. Noi susţinem şi sprijinim dezvoltarea angajatorilor care nutresc o relaţie corectă faţă de angajaţi", a declarat Békési.