În ultima perioadă, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au verificat cum funcţionează sistemul integrat de management al deşeurilor din judeţ, controlând operatorii de salubritate din judeţ, dar şi staţiile de sortare a deşeurilor.

Singura amendă au dat-o la Aleşd, după ce au găsit în curtea staţiei de sortare un morman uriaş de gunoaie amestecate, care nu aveau ce să caute acolo. Erau aruncate laolaltă deşeuri menajere şi reciclabile şi erau depozitate de-a lungul clădirii şi gardului staţiei, într-o băltoacă de levigat urât mirositoare (foto).

Drept urmare, comisarii de mediu au dat o amendă de 20.000 de lei şi au impus curăţarea zonei. Firma Salubri Aleşd, care administrează staţia, s-a conformat şi a făcut rapid curăţenie.

Cât despre activitatea firmelor de salubrizare din judeţ, inspectorii de mediu au constatat că, după licitaţiile organizate de ADI Ecolect, cele trei societăţi care operează în Bihor – RER Vest, Salubri Aleşd şi AVE Bihor – au început să încheie contracte cu noii clienţi şi să colecteze deşeurile în patru fracţii. Singura deficienţă depistată a fost în satele de munte, mai izolate sau cu acces mai greoi, unde gunoaiele încă nu sunt colectate separat.