Oradea este în continuare un salvator pentru vecinii împovăraţi de gunoaie. Pentru că în judeţele în care lucrează nu au depozite ecologice conforme cu normele Uniunii Europene, în care să depună deşeurile colectate de la populaţie, 12 firme de salubritate din afara Bihorului îşi golesc, săptămână de săptămână, autospecialele în depozitul administrat de Eco Bihor în cartierul Episcopia.

Pe cont propriu

După cum se ştie, "moda" transportării deşeurilor la Oradea a fost declanşată anul trecut de Primăria Cluj Napoca. Vechea groapă de gunoi a judeţului vecin a fost închisă de Garda de Mediu, astfel că toate deşeurile adunate în municipiul reşedinţă de judeţ au fost aduse, timp de trei luni, la cea administrată de Eco Bihor, printr-o înţelegere directă între primarii Ilie Bolojan şi Emil Boc.

Învoiala a expirat în octombrie anul trecut, iar de atunci firmele clujene au început să care deşeurile care pe unde au găsit înţelegere. Mai multe societăţi de salubritate au apelat, însă, tot la vecinii din vest, de data aceasta fără înţelegeri "la nivel înalt". "Firmele au venit să ceară acordul de principiu din partea Primăriei, pentru a depune deşeurile aici", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al municipalităţii orădene.

Taxă suplimentară

De la începutul anului şi până în prezent s-au adunat 9 firme din Cluj care au încheiat contracte cu Eco Bihor. Este vorba de ASA Servicii Ecologice, care adună deşeuri din localităţile Cluj Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Jilava şi Iernut, Comunal Eco (din comuna Baciu), Crişul Huedin, Hareti Prest şi Italmoda, toate trei din Huedin, Quatro Eco Salub din Gilău şi Rovitrans, Salprest Rampă şi Setcar, toate adunând deşeuri din Cluj Napoca.

Lor li s-au alăturat şi două firme din Reşiţa: Bratner Servicii Ecologice şi Green Ecobauer. "În total, firmele aduc circa 2.000 de tone de deşeuri pe lună", declară Pásztai Zoltán, managerul Eco Bihor. 

La fel cum a făcut anul trecut, Eco Bihor cere firmelor din afara Bihorului o taxă suplimentară de 2,5 euro/tonă faţă de tarifele uzuale. Din banii astfel strânşi, firma şi-a asumat obligaţia de a amenaja spaţii verzi în oraş, în locuri indicate de Primărie. Astfel încât orădenii să simtă că se aleg şi cu ceva frumos, dacă tot îşi ajută vecinii sufocaţi de gunoaie...