Chiar dacă o mare parte din cetăţeni au încheiat contracte de salubritate cu RER Vest, Oradea nu este întotdeauna atât de curată pe cât şi-ar dori locuitorii ei.

Asta pentru că, pentru a eluda plata facturilor de salubritate, unii orădeni nu îşi folosesc pubelele primite de la operator, ci aruncă gunoaiele în jurul ţarcurilor care deservesc blocurile. Fenomenul se observă cel mai bine în zonele unde, la parterul blocurilor, funcţionează diferite firme.

Situaţia contractelor

În prezent, 99% dintre orădenii care stau la case au un contract de salubritate încheiat cu RER Vest, iar 98% dintre asociaţiile de proprietari sunt în aceeaşi situaţie. Un număr de 22 de asociaţii încă nu au încheiat contractul şi au fost notificate de Poliţia Locală. Dacă vor refuza în continuare, vor fi amendate, iar pe viitor vor fi puse şi la plata taxei speciale de salubritate.

Amenzi riscă şi persoanele juridice. Numai 90% dintre firmele din oraş au încheiat un contract şi doar 88% dintre instituţiile publice, alte 14 instituţii ale statului amânând să facă acest pas. Regulamentul de salubritate al Oradiei obligă toate firmele şi instituţiile să aibă un asemenea contract, la fel ca locuitorii oraşului.

Unii aruncă, alţii plătesc...

Chiar dacă au semnat contractul cu RER Vest, nu toate firmele aruncă gunoaiele legal. Aşa cum se ştie, orădenii de la case, firmele şi instituţiile plătesc factura de salubritate în funcţie de cât de multe gunoaie aruncă, fiecare recipient având un microcip unic, citit automat de autogunoieră atunci când pubela este golită.

Pentru a nu-şi încărca factura de salubritate, reprezentanţii unor companii fie refuză să le fie microcipate pubelele, fie le ţin mai mereu goale, aruncând deşeurile în containerele vecinilor, îndeosebi dacă au sediul în apropierea unor blocuri. Mai grav este când, în loc să arunce deşeurile în recipiente, lasă sacii plini pe lângă ţarcuri. De-acolo până la împrăştierea lor pe trotuare, străzi şi în zonele verzi mai este doar un pas...