Puţin probabil să existe vreun orădean care locuieşte într-un bloc cu ghenă şi care să nu fi fost deranjat măcar o dată de mirosurile pe care "ţeava de gunoaie" îl împrăştie în toată scara.

Locatarii unui bloc din Nufărul nu mai trebuie, însă, să se ţină de nas când intră în clădire: nu mai au ghenă!

Şi gângănii, şi miros

Un obicei care dăinuie nu e musai şi bun. De asta şi-au dat seama şi orădenii care locuiesc în blocul A32 din strada Constantin Noica nr. 32. După mai bine de 20 de ani, ei au renunţat să mai arunce gunoiul prin ghena care străbătea pe verticală tot blocul pentru a "dirija" deşeurile într-o încăpere de la parterul blocului, într-un container anume pus acolo.

03 ionel todita site.jpg"Ghena ne umplea toată scara de şobolani şi gândaci, deoarece containerul trebuia ţinut cu capacul deschis tot timpul, iar o parte din el ajungea pe lângă, din cauza vitezei căpătate, mai ales dacă era aruncat de la etajele superioare. În plus, mirosea urât în tot blocul", spune Ionel Todiţă (foto), administratorul Asociaţiei de proprietari. Aşa că, împreună cu vecinii, omul a decis să renunţe la această deprindere.

Simplu şi cu folos

Primul pas a fost renunţarea la tubulatura care străbătea tot blocul pe verticală şi prin care aruncau deşeurile. Apoi, au zugrăvit încăperea în care "picau" gunoaiele, i-au pus gresie şi au montat inclusiv o chiuvetă. La intrare au pus un bec cu senzor, care se aprinde de fiecare dată când cineva deschide uşa. Însă nu oricine poate intra în camera de gunoaie, ci doar locatarii blocului, căci accesul se face în baza cartelei de interfon cu care se intră şi în casa scării. În loc de container, orădenii au acum mai multe pubele în care îşi lasă deşeurile şi cărora, fireşte, le închid capacele. "Femeia de serviciu spală pubelele lunar", precizează Todiţă.

Oamenii au ştiut să profite şi de fosta ghenă. La fiecare etaj al blocului, în locul orificiului prin care altădată aruncau gunoaiele, locatarii şi-au montat rafturi, câştigând în acest fel mici spaţii de depozitare.

Model de urmat

Administratorul a aplicat aceeaşi soluţie la fiecare scară a blocului, iar apoi a copiat modelul şi la un alt bloc din strada Ialomiţei care face parte din aceeaşi asociaţie. "E cea mai eficientă soluţie, căci previne proliferarea gândacilor, a şobolanilor şi a mirosului neplăcut. Este un exemplu de urmat", spune Ionel Ban, directorul de producţie al operatorului de salubritate RER Ecologic Service, primul interesat să evacueze din blocuri gunoaie cât mai "curate".

Şi are dreptate, căci în alte oraşe din ţară asemenea schimbări s-au făcut de mult. De pildă, în Timişoara majoritatea locatarilor de la blocuri au renunţat la ghene. Semn că se poate să-ţi îmbunătăţeşti viaţa şi făcând lucruri mici, dar cu simţ gospodăresc...