Cu mare bucurie, Consiliul Judeţean a anunţat, recent, că a închis definitiv unul dintre cele mai importante şi valoroase proiecte europene din Bihor, cel pentru implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor.

Totuşi, chiar dacă perioada contractuală s-a încheiat, sistemul nu este pe deplin funcţional. Inaugurată cu fast de fostul preşedinte al CJ, liberalul Cornel Popa, în ultimele zile de mandat din 2016, staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Episcopia, unde biodeşeurile tuturor bihorenilor ar urma să devină compost industrial, nu este nici acum pusă în funcţiune, pentru că nu are un administrator.

În urma licitaţiei organizate de ADI Ecolect, firma ploieşteană Girexim Universal a fost desemnată câştigătoare, dar rezultatul a fost contestat de celelalte firme înscrise, Ave Bihor şi RER Vest.

După ce Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor va da un verdict, acesta va putea fi atacat şi în instanţă, aşa că e de aşteptat că procedura va mai dura luni bune, timp în care staţia va rămâne închisă, iar gunoaiele vor putrezi degeaba.