RER Vest şi Primăria Oradea îmbunătăţesc sistemul local de salubrizare. Pentru că din acest an va fi obligatorie colectarea separată în mai multe fracţii, în perioada următoare orădenii care locuiesc în blocurile din oraş vor găsi, în ţarcurile de deşeuri, mai multe containere.

RER va dota fiecare incintă cu recipiente de culoare maro, pentru biodeşeuri, şi cu pubele verzi, pentru sticle. În plus, toate containerele, indiferent de culoare, vor avea de-acum pedale, pentru ca localnicii să poată arunca sacii cu mizerii de o manieră igienică, fără să atingă recipientele.

În trei fracţii

Potrivit regulamentului de salubritate votat anul trecut de Consiliul Local, din anul 2021 toţi orădenii trebuie să colecteze gunoaiele în trei fracţii, separând riguros toate resturile care pot fi reciclate sau valorificate, astfel încât oraşul să aibă cât mai puţine deşeuri abandonate definitiv la groapa de gunoi.  

Ca până acum, fracţia uscată va fi formată din deşeurile reciclabile (PET-uri, pungi, folii, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, cutii de metal), care va fi aruncată în containerele sau sacii de culoare galbenă. Fracţia umedă devine fracţie reziduală, compusă din resturi care nu pot fi valorificate (mucuri de ţigări, scutece, conţinutul sacului din aspirator, etc.), şi care va fi aruncată în recipiente de culoare neagră.

Cea de-a treia fracţie este cea a biodeşeurilor, adică a resturilor care, prin natura lor, se descompun: fructe şi legume, resturi alimentare, coji de ouă, coji de pâine, zaţ de cafea, etc. Acestea se vor arunca atât de orădenii de la case, cât şi de cei de la blocuri în pubele sau containere de culoare maro, pe care utilajele RER Vest le vor colecta separat şi le vor duce la depozitul ecologic de deşeuri, unde vor fi transformate în compost, un îngrăşământ vegetal.

Plăteşti cât arunci

Noul sistem va fi funcţional de îndată ce RER Vest, operator câştigător al licitaţiei de salubrizare organizate de Primărie, va încheia noi contracte cu toţi orădenii şi va dota fiecare gospodărie şi fiecare asociaţie de proprietari cu recipientele necesare.

În plus, din acest an, facturarea serviciului nu se va mai face pauşal, cu un tarif fix atribuit fiecărei persoane, ci în funcţie de cantitatea de deşeuri generate de fiecare gospodărie. Drept urmare, atât locuitorii de la case, cât şi asociaţiile de proprietari, trebuie să aleagă acum pubelele sau containerele cu volumul potrivit, în funcţie de numărul de persoane care le folosesc.

În funcţie de volumul recipientului şi de tipul de resturi din el, fiecare client va plăti un tarif pentru fiecare colectare a deşeurilor. În privința sumelor votate de Consiliul Local, cele mai scumpe sunt deşeurile reziduale. Aşadar, cu cât vor sorta mai bine deşeurile, orădenii vor umple mai rar pubela neagră şi, implicit, vor plăti mai puţin.

Angajații RER au început de anul trecut să ia la pas străzile oraşului, pentru a încheia contracte cu cetăţenii, în primă etapă în zonele de case, urmând ca apoi să fie contactate şi cele 800 de asociaţii din oraş. După ce încheie contractele, noii clienţi vor primi pubelele de la reprezentanţii companiei.

Fără atingere

Concomitent, RER Vest face şi îmbunătăţiri în ţarcurile asociaţiilor de proprietari. Din această săptămână, toate incintele vor fi dotate cu două noi recipiente: unul de culoare maro, pentru deşeurile biodegradabile, şi unul de culoare verde, pentru sticle şi borcane. Deşi sunt şi ele reciclabile, sticlele trebuie colectate separat de fracţia uscată, atât pentru a nu răni muncitorii din salubritate, cât şi pentru a putea fi sortate. Amestecate printre pungi şi doze de metal, cioburile nu pot fi adunate şi trimise la topit.

Pe lângă noile containere, la solicitarea Primăriei, RER Vest mai face o îmbunătăţire în ţarcuri. Toate containerele, indiferent de culoarea lor şi, deci, de tipul de deşeuri pe care îl adună, vor fi dotate cu un sistem de deschidere cu pedală. Pentru a arunca gunoaiele, cetăţenii nu vor mai trebui deci să atingă capacele, ca să le ridice, ci doar să apese o pedală aflată în partea inferioară a recipientului, care va ridica automat capacul. O variantă mai igienică, binevenită în aceste vremuri complicate...