Sistemul de salubritate din Oradea a fost semnificativ modernizat în ultimul deceniu, dar păstrează şi reminescenţe din vremurile comuniste. În 43 de blocuri din municipiu, locatarii folosesc în continuare ghenele de gunoi, adică aruncă de la etaje deşeurile prin tubulatura care străbate imobilul pe înălţime.

Chiar dacă sunt o soluţie comodă pentru locatari, ghenele de gunoi au şi dezavantaje: împrăştie un miros greu de suportat în casa scării şi îngreunează colectarea selectivă a deşeurilor.

Din comoditate...

Construite în anii comunişti, aproape toate blocurile turn din Oradea, dar şi câteva din blocurile cu patru etaje, au ceva în comun: ghenele de gunoi, adică acea tubulatură care străbate imobilul pe verticală şi are câte o uşiţă la fiecare etaj, prin care locatarii pot să-şi arunce gunoaiele. La subsolul blocului, tubul se goleşte în containere sau pubele, aşezate anume la "gura" acestuia.

Ghenele de gunoi au fost inventate, desigur, din motive de comoditate. Locuitorii unor asemenea blocuri sunt scutiţi de efortul de a coborî în faţa clădirii, la ţarcurile amenajate de Primărie şi în care se află containerele pe care muncitorii RER Vest le golesc, şi pot să-şi arunce resturile doar ieşind în casa scării.

Cum însă lenea are un preţ, ghenele prezintă şi un dezavantaj uriaş: adesea, gunoaiele se blochează în drumul spre subsolul blocului şi, fireşte, împrăştie un miros nedorit în casa scării.

Cu avocatul, la gunoaie

În ultimul deceniu, tot mai multe blocuri din Oradea au renunţat la ghenele de gunoi, astfel că în oraş au mai rămas 43 de imobile cu astfel de sisteme. "Puţea îngrozitor în casa scării, pentru că unii dintre vecini aruncau saci voluminoşi cu gunoaie, care se blocau în ghenă. Acum am scăpat de duhoare", spune o locatară a unui bloc din Piaţa Bucureşti care a desfiinţat ghena.

Chiar dacă majoritatea proprietarilor din imobil sunt vârstnici, au fost de acord să renunţe la acest confort. "Oricum, fiecare ieşim cel puţin o dată pe zi din bloc, măcar după o pâine", zice femeia.

În schimb, orădenii din blocurile vecine nu sunt de aceeaşi părere. "Am încercat să închid toate ghenele, dar n-au fost de acord oamenii, m-au ameninţat cu avocaţi şi procese", zice preşedintele asociaţiei, Daniel Gherle. Drept urmare, din 22 de scări de bloc, 12 încă au ghene funcţionale.

Servicii contra cost

Pe lângă mirosul neplăcut şi "magnetizarea" rozătoarelor şi a insectelor, funcţionarea ghenelor de gunoi mai are un dezavantaj: incompatibilitatea cu colectarea selectivă a deşeurilor. Dacă nu au chef să coboare în faţa blocului cu deşeurile menajere, e greu de crezut că orădenii din blocurile cu ghene funcţionale vor face un drum special pentru cele reciclabile...

De altfel, locatarii din blocurile turn de pe strada Sovata recunosc că nu fac acest efort. "Noi avem ghene în toate scările şi am angajat o firmă care, în ziua în care RER ne colectează deşeurile, ne scoate containerele la limita proprietăţii, dar şi sortează gunoaiele", zice preşedinta asociaţiei, Doina Groza.

Fiecare apartament plăteşte 10 lei pe lună pentru ca muncitorii acestei firme să scoată recipientele în stradă, dar şi PET-urile dintre gunoaie, ca apoi flacoanele să le arunce în containerele de culoare galbenă. Desigur, este o colectare selectivă doar pe jumătate, căci în deşeurile aruncate de-a valma mai rămân multe alte resturi care ar putea fi reciclate. Dar e mai bine decât nimic...

Proprietarii decid! 

Chiar dacă locatarii din blocurile cu ghene nu respectă colectarea selectivă a deşeurilor, aceste instalaţii nu pot fi desfiinţate. "La fel ca întreaga construcţie, şi ghenele sunt o proprietate privată, iar Primăria nu poate cere desfiinţarea lor", spune Mircea Stejeran (foto), şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie. De altfel, tocmai pentru că este vorba de o proprietate privată, aceste ghene nu au fost interzise prin lege, deşi adesea s-a discutat de această nevoie de mai multe ori în ultimii cinci ani.

Probabil singura schimbare se va produce când locatarii acestor blocuri vor fi amendaţi pentru faptul că nu colectează selectiv deşeurile. Atinşi la buzunar, probabil vor renunţa de bună-voie la "rostogolirea" gunoaielor...


Ce părere aveţi despre blocurile care folosesc ghenele de gunoi? Ar trebui sau nu permise aceste instalaţii?

Ghenele trebuie desfiinţate, cel puţin până când vom înţelege că gunoaiele trebuie adunate selectiv. Ţine de educaţie.
Ana Chereji

La noi în bloc s-au desfiinţat de curând şi avem doar avantaje: nu mai avem şobolani, gândaci, ci un mediu mai curat şi fără mirosuri.
George Havasi

Trebuie desfiinţate, pentru că sunt o adevărată problemă de igienă. Din păcate, la mine în bloc bătrânii nici nu vor să audă.
Ionuţ

Eu cred că toate ghenele trebuie desfiinţate, pentru mirosurile pe care le emană şi şobolanii care se adună la gunoaie.
Juhos Ibolya

Ghenele trebuie păstrate. Nu sunt deloc mai estetice cuştile din faţa blocurilor, mai ales că oamenii lasă gunoaie şi în jurul lor.
Victoria

La blocurile cu 10 etaje sunt extrem de utile ghenele şi ar fi cea mai mare prostie să fie anulate. Şobolani şi gândaci vor fi şi fără.
Carmen Paula