În jurul blocurilor de pe strada Republicii din Salonta domnesc gunoaiele. De o săptămână, firma AVE Bihor nu a mai golit containerele, din cauză că două asociaţii de proprietari refuză să încheie contractul de salubritate, invocând preţurile prea mari.
"Este bătaie de joc. Ar trebui să ridice containerele zilnic, dar de miercurea trecută n-au mai venit. Preşedintele asociaţiei mi-a spus că n-a semnat contractul cu firma AVE, pentru că preţurile sunt foarte mari şi nu se negociază. Ar trebui să plătim cam 28-30 de lei pe persoană, adică un apartament în care locuiesc cinci persoane va avea o factură de 150 de lei", s-a plâns o cititoare a BIHOREANULUI, care stă într-unul din blocurile afectate de această problemă.
Aceasta a transmis redacţiei şi fotografii făcute luni, în care se văd şapte containere pline doldora de gunoaie, dar şi saci cu mizerii de toate felurile aruncate în jurul recipientelor.
Femeia l-a criticat şi pe primarul din Salonta, Torok Laszlo, că nu intervine. "Înainte de alegeri nu ne-a zis la ce să ne aşteptăm, că aşa preţuri vor fi pentru gunoaie. S-a văzut cu voturile în căruţă şi nu-l mai interesează. Nu cere nimeni să nu plătim, dar să fie nişte preţuri normale", a mai spus femeia.
Plătesc cât aruncă!
Contactat de BIHOREANUL, reprezentantul AVE Bihor, Pasztai Zoltan, a confirmat că operatorul are sincope în ridicarea deşeurilor, tocmai pentru că două din cele nouă asociaţii de proprietari din oraş refuză să semneze contractul de salubrizare. Ambele asociaţii au acelaşi preşedinte.
"Din 1 octombrie, am ridicat deşeurile pe gratis, pentru că cele două asociaţii de proprietari refuză să semneze contractul, aşa cum Legea 101 (n.r. din 2006, privind serviciul de salubrizare al localităţilor) prevede. Toţi locuitorii, persoane fizice sau juridice, trebuie să aibă contract de salubritate. Cele două asociaţii refuză, cred că şi din cauza unor dispute politice, iar Primăria Salonta nu intervine cu avertisment sau amendă", a declarat Pasztai.
Potrivit acestuia, preţurile sunt cele aprobate de ADI Ecolect, asociaţia care reuneşte toate primăriile din Bihor. "În medie, vorbim de un cost pe gospodărie de circa 40 de lei. Tariful fix lunar este de 25 de lei, la care se adaugă un cost pentru cantitatea de deşeuri reziduale şi menajere colectate, în medie 15 lei. Este adevărat, dacă cetăţenii nu colectează separat, întreaga cantitate de deşeuri este reziduală, costurile sunt mai mari", a precizat Pasztai.
Aşa cum legea prevede, operatorii de salubritate nu mai pot aplica un preţ pe persoană, ci trebuie să factureze serviciul de salubritate în funcţie de cantitatea sau volumul de deşeuri generate în fiecare gospodărie. "Asta înseamnă plăteşti cât arunci: cu cât ai mai multe deşeuri reziduale sau biodeşeuri, plăteşti mai mult", a precizat reprezentantul AVE Bihor.
E nevoie de ţarcuri
Pasztai a dat exemplul altor asociaţii de proprietari din Salonta, unde locatarii plătesc între 19 şi 22 lei pe persoană, lunar: "La aceste două asociaţii, costul ajunge acum la vreo 26 lei pe persoană, dar asta pentru că toate deşeurile sunt amestecate".
Pe de altă parte, reprezentantul AVE Bihor a mai spus că Primăria Salonta ar trebui să amenajeze ţarcuri pentru asociaţiile de proprietari, unde să aibă acces doar locatarii, astfel încât să nu plătească şi pentru gunoaiele aruncate de alţi salontani, care stau la case şi nu au un contract de salubritate.
"E adevărat, aici sunt cu aproximativ 35% mai multe deşeuri decât la alte asociaţii, ceea ce înseamnă că aruncă deşeuri şi alte persoane, în afara locatarilor", a declarat Pasztai. Până acum, Primăria Salonta nu a răspuns acestei solicitări, de "blindare" a containerelor de la blocuri, dar s-a oferit să achite o parte din costul asociaţiilor "asaltate" şi de gunoaiele altora.
Marţi, reprezentanţii AVE Bihor au programată o nouă întâlnire cu preşedintele asociaţiilor, pentru a încerca să ajungă la un consens, iar gunoaiele să fie ridicate.
BIHOREANUL a încercat să obţină şi punctul de vedere al primarului din Salonta, Torok Laszlo, dar acesta nu a răspuns apelului telefonic.
UPDATE: S-a făcut curăţenie
Reprezentanţii AVE Bihor au transmis, marţi, că probema a fost remediată, adică preşedintele celor două asociaţii de proprietari a semnat contractul de salubrizare. Echipajele companiei au făcut curăţenie şi au colectat deşeurile, urmând ca de acum să golească containerele conform programului agreat.
Tariful fix de colectare pe gospodărie este de 25,60 lei pe lună, la care se adaugă preţul deşeurilor ridicate. Pentru deşeurile reziduale, AVE Bihor va taxa 91,48 lei/mc, iar pentru deşeurile biodegradabile 111,50 lei/mc, în timp ce colectarea deşeurilor reciclabile (hârtie, carton, plastic, metale, sticle) este gratuită.